Tajvan az első ázsiai ország, ahol lehetővé tették a melegházasságot

A tajvani parlament a kormány javaslatára pénteken legalizálta az országban a melegházasságot, ezzel Tajvan az első ázsiai országgá vált, ahol azonos nemű emberek összeházasodhatnak. Igaz, magán a kifejezésen, hogy “melegházasság”, a konzervatívok nyomására finomítani kellett.

A tajvani alkotmánybíróság 2017-ben hozott róla határozatot, hogy az azonos nemű pároknak joguk van hivatalosan összeházasodni. Akkor két éves haladékot adtak a parlamentnek a jogszabályi változtatásra, ez ebben a hónapban járt volna le. A döntést meleg aktivisták százai követték nyomon a parlament épülete előtt Taipeiben.

Fotó: SAM YEH/AFP

A most elfogadott szabályozás azt mondja ki, hogy az azonos nemű párok “exkluzív, állandó élettársi közösséget” alkothatnak, illetve házasként regisztrálhatnak a kormányzati szerveknél. Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy ezt a változatot fogadják-e el, az ellenzék egy olyan törvényt erőltetett, amely nem használja a házasság kifejezést, és nem engedi az örökbefogadást sem. A konzervatív és vallási csoportok tavaly novemberben népszavazást kezdeményeztek, e során a szavazók kimondták, hogy házasság csak férfi és nő között lehetséges.

Fotó: SAM YEH/AFP

Csaj Ing-ven elnök egy korábbi Facebook-posztjában azt írta, megosztja az országot a kérdés, még a vallási csoportokat is, és egyedül a kormányzati javaslat az, ami tiszteletben tartja az alkotmánybíróság akaratát és a népszavazást is. Végül a melegházasság kifejezést kiszedték a törvényből, helyette jött az élettársi közösség és a házassági regisztráció. (BBC, CNA)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.