Tajvan az első ázsiai ország, ahol lehetővé tették a melegházasságot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A tajvani parlament a kormány javaslatára pénteken legalizálta az országban a melegházasságot, ezzel Tajvan az első ázsiai országgá vált, ahol azonos nemű emberek összeházasodhatnak. Igaz, magán a kifejezésen, hogy “melegházasság”, a konzervatívok nyomására finomítani kellett.

A tajvani alkotmánybíróság 2017-ben hozott róla határozatot, hogy az azonos nemű pároknak joguk van hivatalosan összeházasodni. Akkor két éves haladékot adtak a parlamentnek a jogszabályi változtatásra, ez ebben a hónapban járt volna le. A döntést meleg aktivisták százai követték nyomon a parlament épülete előtt Taipeiben.

Fotó: SAM YEH/AFP

A most elfogadott szabályozás azt mondja ki, hogy az azonos nemű párok “exkluzív, állandó élettársi közösséget” alkothatnak, illetve házasként regisztrálhatnak a kormányzati szerveknél. Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy ezt a változatot fogadják-e el, az ellenzék egy olyan törvényt erőltetett, amely nem használja a házasság kifejezést, és nem engedi az örökbefogadást sem. A konzervatív és vallási csoportok tavaly novemberben népszavazást kezdeményeztek, e során a szavazók kimondták, hogy házasság csak férfi és nő között lehetséges.

Fotó: SAM YEH/AFP

Csaj Ing-ven elnök egy korábbi Facebook-posztjában azt írta, megosztja az országot a kérdés, még a vallási csoportokat is, és egyedül a kormányzati javaslat az, ami tiszteletben tartja az alkotmánybíróság akaratát és a népszavazást is. Végül a melegházasság kifejezést kiszedték a törvényből, helyette jött az élettársi közösség és a házassági regisztráció. (BBC, CNA)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.