Tajvan az első ázsiai ország, ahol lehetővé tették a melegházasságot

külföld
2019 május 17., 06:23
comments 148

A tajvani parlament a kormány javaslatára pénteken legalizálta az országban a melegházasságot, ezzel Tajvan az első ázsiai országgá vált, ahol azonos nemű emberek összeházasodhatnak. Igaz, magán a kifejezésen, hogy “melegházasság”, a konzervatívok nyomására finomítani kellett.

A tajvani alkotmánybíróság 2017-ben hozott róla határozatot, hogy az azonos nemű pároknak joguk van hivatalosan összeházasodni. Akkor két éves haladékot adtak a parlamentnek a jogszabályi változtatásra, ez ebben a hónapban járt volna le. A döntést meleg aktivisták százai követték nyomon a parlament épülete előtt Taipeiben.

photo_camera Fotó: SAM YEH/AFP

A most elfogadott szabályozás azt mondja ki, hogy az azonos nemű párok “exkluzív, állandó élettársi közösséget” alkothatnak, illetve házasként regisztrálhatnak a kormányzati szerveknél. Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy ezt a változatot fogadják-e el, az ellenzék egy olyan törvényt erőltetett, amely nem használja a házasság kifejezést, és nem engedi az örökbefogadást sem. A konzervatív és vallási csoportok tavaly novemberben népszavazást kezdeményeztek, e során a szavazók kimondták, hogy házasság csak férfi és nő között lehetséges.

photo_camera Fotó: SAM YEH/AFP

Csaj Ing-ven elnök egy korábbi Facebook-posztjában azt írta, megosztja az országot a kérdés, még a vallási csoportokat is, és egyedül a kormányzati javaslat az, ami tiszteletben tartja az alkotmánybíróság akaratát és a népszavazást is. Végül a melegházasság kifejezést kiszedték a törvényből, helyette jött az élettársi közösség és a házassági regisztráció. (BBC, CNA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.