Tajvan az első ázsiai ország, ahol lehetővé tették a melegházasságot

2019 május 17., péntek 6:23
148

A tajvani parlament a kormány javaslatára pénteken legalizálta az országban a melegházasságot, ezzel Tajvan az első ázsiai országgá vált, ahol azonos nemű emberek összeházasodhatnak. Igaz, magán a kifejezésen, hogy “melegházasság”, a konzervatívok nyomására finomítani kellett.

A tajvani alkotmánybíróság 2017-ben hozott róla határozatot, hogy az azonos nemű pároknak joguk van hivatalosan összeházasodni. Akkor két éves haladékot adtak a parlamentnek a jogszabályi változtatásra, ez ebben a hónapban járt volna le. A döntést meleg aktivisták százai követték nyomon a parlament épülete előtt Taipeiben.

Fotó: SAM YEH/AFP

A most elfogadott szabályozás azt mondja ki, hogy az azonos nemű párok “exkluzív, állandó élettársi közösséget” alkothatnak, illetve házasként regisztrálhatnak a kormányzati szerveknél. Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy ezt a változatot fogadják-e el, az ellenzék egy olyan törvényt erőltetett, amely nem használja a házasság kifejezést, és nem engedi az örökbefogadást sem. A konzervatív és vallási csoportok tavaly novemberben népszavazást kezdeményeztek, e során a szavazók kimondták, hogy házasság csak férfi és nő között lehetséges.

Fotó: SAM YEH/AFP

Csaj Ing-ven elnök egy korábbi Facebook-posztjában azt írta, megosztja az országot a kérdés, még a vallási csoportokat is, és egyedül a kormányzati javaslat az, ami tiszteletben tartja az alkotmánybíróság akaratát és a népszavazást is. Végül a melegházasság kifejezést kiszedték a törvényből, helyette jött az élettársi közösség és a házassági regisztráció. (BBC, CNA)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt