Klímabiztonság, fenntarthatóság? Van, ami még ennél is fontosabb. A bürokrácia!

Pazarlás
2019 május 17., 10:13

"Kérjük, ne nyomtassa ki ezt a szöveget, mert őserdők, bálnák, pandamaci, mindmeghalunk, blablabla..." És tényleg csak blablabla.

Nemrég fenyegető SMS-t kaptam a bankomtól (ahol két egyesületi számlát vezetek, pontosabban vezetünk), hogy fáradjak be és bizonyítsam be, hogy én én vagyok, mert pénzmosás elleni törvény meg GDPR meg mittudomén még mi, különben zárolják a számlámat. Hűha, ennek a fele se tréfa, be is fáradtam legott. Mindjárt kétszer is, mert kiderült, hogy a fiók, ahol a számláimat vezettem, időközben kicsit beszűkítette a tevékenységét és már nem foglalkozik vállalati számlákkal, még annyira se, hogy ránézzenek a személyimre és megállapítsák, hogy én vagyok-e én. Szóval át kellett mennem egy másik fiókba.

Ahol egy nagyon kedves hölgy elkérte a személyimet és a lakcímkártyámat, majd beizzította a nyomtatót, és kinyomtatta ezt a paksamétát, két példányban (egyet nekem, egyet maguknak):

Két számla, egy rendelkező személy, 2x32 teljesen feleslegesen kiprintelt oldal azért, hogy ne változzon semmi se az én életemben, se a bankéban
photo_camera Két számla, egy rendelkező személy, 2x32 teljesen feleslegesen kiprintelt oldal azért, hogy ne változzon semmi se az én életemben, se a bankéban

Ilyen baromságok ezek a fontos dokumentumok:

A bank nevét kiradíroztam, nyilván nem ők tehetnek erről és nem ők az egyetlenek, akiknek egész erdők tűnnek el a nyomtatóikban pár hülye törvény miatt
photo_camera A bank nevét kiradíroztam, nyilván nem ők tehetnek erről és nem ők az egyetlenek, akiknek egész erdők tűnnek el a nyomtatóikban pár hülye törvény miatt

Hát, most mit mondjak. Legalább szürke újrapapírra nyomtattuk a sok felesleges betűt. (A témával kapcsolatos kérdéseimet, miszerint miért, miért, és miért, elküldtem bankom sajtóosztályának. Válasz még nincs, de amint lesz, továbbítom a Verdére!)

Update: van válasz, a rend kedvéért bemásolom, bár nem magyarázza, miért nem elég egy elektronikus felületen bepipálnom akár a banki ügyintéző jelenlétében pár csekkboxot és aláírni egy érintőképernyőn, hogy mindent láttam, mindent tudok:

"Sajnos míg magánszemélyek esetében a pénzmosás megelőzéséről szóló törvény értelmében „csak” ügyfeleink személyazonosságának igazolására alkalmas és lakcímet igazoló hatósági igazolványáról kell másolatot készítenünk legkésőbb 2019. június 26. napjáig, egyesületek/vállalatok esetében emellett a tényleges tulajdonosokra vonatkozóan rögzítenünk kell a tulajdonosi érdekeltség jellegét és – amennyiben releváns – a mértékét, illetve egyéb jogszabályoknak is meg kell felelnünk. Ezek a következők:

  • Ki kell töltetnünk az ún. PEP nyilatkozatot a 2017. évi LIII. tv. 9.§. (1) értelmében. K
  • i kell töltetnünk egy adatlapot arról, hogy várható-e havi 50 millió forintot elérő vagy meghaladó készpénzforgalom az ügyfél esetében a 2017. évi LIII.tv. 7.§. , illetve 16.§. (1). c.) pontjának megfelelve.
  • Ki kell töltetnünk a FATCA és CRS nyilatkozatokat
  • Ki kell töltetnünk a GDPR nyilatkozatot az Európai Parlament és Tanács 2016/679 rendeletének megfelelően.
  • Ezen kívül anyabanki előírásoknak megfelelően kérni szoktuk egy ügyfélismereti kérdőív kitöltését is.

A szerződéskötéskor alkalmazandó bankszámlaszerződés tartalmát pedig részben a pénzforgalmi szolgáltatásról szóló 2009. évi LXXXV. törvény határozza meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.