Előrehozott választások lehetnek Ausztriában a Szabadságpárt tagjai szerint

Üzenet Alexander Van der Bellen zöldpárti köztársasági elnöknekFotó: ALEX HALADA/AFP

Lényegében biztos, hogy Ausztriában előrehozott választásokat fognak tartani a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache alkancellár és szabadságpárti (FPÖ) elnök lemondása nyomán - értesült szabadságpárti körökből szombat délután az APA osztrák hírügynökség. 

Az idézett források szerint az FPÖ az Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott koalíció fennmaradásának feltételéül szabta, hogy megőrizhesse az általa kulcsfontosságúnak tartott belügyminiszteri tárcát, és nem hajlandó Herbert Kickl belügyminisztert „feláldozni”. Információk szerint Sebastian Kurz kancellár ezt elutasítja. 

Az Osztrák Néppártot vezető Kurz állítólag jelenleg azt fontolgatja, hogy az előrehozott választásokat miként kommunikálja. 

Fotó: ALEX HALADA/AFP

Az osztrák hírügynökség közölte, hogy Sebastian Kurz az este 19.45-kor nyilatkozatot tesz, s pontosan háromnegyed órával később, 20.30-kor Alexander van der Bellen államfő is nyilatkozik - írja az MTI.

Közben a kancellária előtti téren többezres tömeg tüntet és követel többek között előrehozott választásokat. Egyesek ibizai nyaralásra buzdítanak bizonyos politikusokat, hiszen a pártvezéri tisztségből is távozni kényszerülő Strache egy ibizai villában ecsetelte egy orosz nőnek, hogy ha megveszi neki a legnagyobb bulvárlapot, akkor elnyerhet egy sor zsíros közbeszerzést. Aki ezt rejtett kamerákkal felvette, a felvételeket pedig tegnap lehozta két német lap.