Előrehozott választások lehetnek Ausztriában a Szabadságpárt tagjai szerint

külföld
2019 május 18., 15:21
comments 157
Üzenet Alexander Van der Bellen zöldpárti köztársasági elnöknek
photo_camera Üzenet Alexander Van der Bellen zöldpárti köztársasági elnöknek Fotó: ALEX HALADA/AFP

Lényegében biztos, hogy Ausztriában előrehozott választásokat fognak tartani a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache alkancellár és szabadságpárti (FPÖ) elnök lemondása nyomán - értesült szabadságpárti körökből szombat délután az APA osztrák hírügynökség. 

Az idézett források szerint az FPÖ az Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott koalíció fennmaradásának feltételéül szabta, hogy megőrizhesse az általa kulcsfontosságúnak tartott belügyminiszteri tárcát, és nem hajlandó Herbert Kickl belügyminisztert „feláldozni”. Információk szerint Sebastian Kurz kancellár ezt elutasítja. 

Az Osztrák Néppártot vezető Kurz állítólag jelenleg azt fontolgatja, hogy az előrehozott választásokat miként kommunikálja. 

photo_camera Fotó: ALEX HALADA/AFP

Az osztrák hírügynökség közölte, hogy Sebastian Kurz az este 19.45-kor nyilatkozatot tesz, s pontosan háromnegyed órával később, 20.30-kor Alexander van der Bellen államfő is nyilatkozik - írja az MTI.

Közben a kancellária előtti téren többezres tömeg tüntet és követel többek között előrehozott választásokat. Egyesek ibizai nyaralásra buzdítanak bizonyos politikusokat, hiszen a pártvezéri tisztségből is távozni kényszerülő Strache egy ibizai villában ecsetelte egy orosz nőnek, hogy ha megveszi neki a legnagyobb bulvárlapot, akkor elnyerhet egy sor zsíros közbeszerzést. Aki ezt rejtett kamerákkal felvette, a felvételeket pedig tegnap lehozta két német lap.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.