Húsz év börtönre ítélték a volt CIA-ügynököt, aki Kínának kémkedett, de olyan béna volt, hogy a saját telefonja buktatta le

külföld
2019 május 18., 05:16
comments 64

Húsz év börtönbüntetésre ítélte egy virginiai szövetségi bíróság pénteken a 62 éves Kevin Malloryt, a CIA egyik korábbi munkatársát, mert Kínának kémkedett.

Mallory ellen tavaly emeltek vádat, mert 25 ezer dollár ellenében titkosított dokumentumokat adott át kínai partnereinek. 2017-ben a chicagói nemzetközi repülőtéren bukott le, amikor Sanghajból visszatérve 16 500 dollárt találtak nála, amelynek kivitelét előzetesen nem jelentette be, eredetére pedig nem tudott magyarázatot adni.

photo_camera Kevin Mallory Fotó: HANDOUT/AFP

A volt CIA-alkalmazottat még a kémtevékenysége kezdetén leleplezték. Helyzetét súlyosbította például, hogy a kínaiaktól kapott Samsung okostelefonján a nyomozók olyan üzenetváltásokat találtak, amelyek egyértelműen bizonyították, hogy pénzért kémkedett.

Mallory ugyanakkor a nyomozás során együttműködött az amerikai hatóságokkal, teljesen feltárta kínai kapcsolatrendszerét.

Mallory-ról ebben a cikkben olvashat részletesen.

A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott, a kínaiaknak átadott információk mibenlétéről sem a bíróság, sem az ügyvédek nem tájékoztatták a közvéleményt. Az amerikai sajtóban megjelent értesülések szerint a védőügyvédek azzal érveltek, hogy az átadott információk értéktelenek voltak, míg a vád képviselője szerint ezek segítségével a kínaiak beazonosíthattak fedésben dolgozó CIA-munkatársakat. Az ügyész életfogytig tartó, a védelem pedig tízévi börtönbüntetést kért a vádlottra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.