Kramp-Karrenbauer: Ezek az emberek semmilyen felelősséget nem vállalhatnak Európában

külföld
2019 május 18., 13:36
comments 124

A radikális jobboldal további európai erősödésének veszélyére figyelmeztetett Annegret Kramp-Karrenbauer, a kormányon lévő német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke szombaton az alkancellári és pártelnöki tisztségéről azóta lemondott osztrák szabadságpárti (FPÖ) politikus, Heinz-Christian Strache korrupciós botrányára reagálva.

A német konzervatív párt helyi szervezetének Cuxhavenben tartott tanácskozásán Kramp-Karrenbauer kijelentette: a most ismertté vált videofelvétel arról tanúskodik, hogy a radikális jobboldali erők Európában készek feláldozni országuk érdekeit saját boldogulásuk érdekében „akár bagóért is”.

„Ezek az emberek semmilyen felelősséget nem vállalhatnak Európában” – hangoztatta a CDU elnöke.

A kisebbik német nagykoalíciós párt, a szociáldemokrata SPD elnöke, Andrea Nahles annak a nézetének adott hangot, hogy Ausztriában új választásokra van szükség. Nahles szerint Strache egyszerű lemondása nem elegendő. Az SPD elnöke élesen bírálta a néppárti Sebastian Kurz osztrák kancellárt is, amiért a radikális jobboldalt kormányra segítette.

A Strache körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.