Kramp-Karrenbauer: Ezek az emberek semmilyen felelősséget nem vállalhatnak Európában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A radikális jobboldal további európai erősödésének veszélyére figyelmeztetett Annegret Kramp-Karrenbauer, a kormányon lévő német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke szombaton az alkancellári és pártelnöki tisztségéről azóta lemondott osztrák szabadságpárti (FPÖ) politikus, Heinz-Christian Strache korrupciós botrányára reagálva.

A német konzervatív párt helyi szervezetének Cuxhavenben tartott tanácskozásán Kramp-Karrenbauer kijelentette: a most ismertté vált videofelvétel arról tanúskodik, hogy a radikális jobboldali erők Európában készek feláldozni országuk érdekeit saját boldogulásuk érdekében „akár bagóért is”.

„Ezek az emberek semmilyen felelősséget nem vállalhatnak Európában” – hangoztatta a CDU elnöke.

A kisebbik német nagykoalíciós párt, a szociáldemokrata SPD elnöke, Andrea Nahles annak a nézetének adott hangot, hogy Ausztriában új választásokra van szükség. Nahles szerint Strache egyszerű lemondása nem elegendő. Az SPD elnöke élesen bírálta a néppárti Sebastian Kurz osztrák kancellárt is, amiért a radikális jobboldalt kormányra segítette.

A Strache körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. (MTI)