Merkel kitölti a hivatali idejét, és a németek kétharmada úgy gondolja, hogy ki is kell töltenie

Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke kijelentette szombaton: arra számít, hogy Angela Merkel német kancellár ki fogja tölteni teljes hivatali idejét. Merkel rendkívül sikeres, és a teljes törvényhozási periódusra választották meg – mondta Schäuble a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati csatornának.

Schäuble spekulál. (2015-ben, még pénzügyminiszterként, Brüsszelben.)Fotó: EMMANUEL DUNAND

A kancellári hivatal időszakon belüli átadása nem lenne egyszerű, és nincs összhangban az alaptörvény szellemiségével sem – mondta a Bundestag elnöke, leszögezve, hogy Merkel a szövetségi kancellár, és erre a törvényhozási periódusra szövetségi kancellár is marad. Utalt azokra a közvélemény-kutatási eredményekre is, amelyek szerint a németek egyre növekvő többsége teljesen egyetért ezzel. Wolfgang Schäuble ezzel cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy Merkel esetleg átadhatja a kancellári tisztséget Annegret Kramp-Karrenbauernek, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének.

Angela Merkel egy kézilabdával április 8-án Berlinben.Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A Forsa közvélemény-kutató társaság egy márciusi felmérése szerint a németek több mint kétharmada gondolja úgy, hogy Angela Merkel kancellárnak a törvényhozási ciklus végéig, 2021 őszéig hivatalban kell maradnia. Maga Merkel is egyértelműen visszautasította április végén azokat a találgatásokat, amelyek szerint a májusi európai parlamenti választások után távozhat tisztségéből. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.