Merkel kitölti a hivatali idejét, és a németek kétharmada úgy gondolja, hogy ki is kell töltenie

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke kijelentette szombaton: arra számít, hogy Angela Merkel német kancellár ki fogja tölteni teljes hivatali idejét. Merkel rendkívül sikeres, és a teljes törvényhozási periódusra választották meg – mondta Schäuble a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati csatornának.

Schäuble spekulál. (2015-ben, még pénzügyminiszterként, Brüsszelben.)Fotó: EMMANUEL DUNAND

A kancellári hivatal időszakon belüli átadása nem lenne egyszerű, és nincs összhangban az alaptörvény szellemiségével sem – mondta a Bundestag elnöke, leszögezve, hogy Merkel a szövetségi kancellár, és erre a törvényhozási periódusra szövetségi kancellár is marad. Utalt azokra a közvélemény-kutatási eredményekre is, amelyek szerint a németek egyre növekvő többsége teljesen egyetért ezzel. Wolfgang Schäuble ezzel cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy Merkel esetleg átadhatja a kancellári tisztséget Annegret Kramp-Karrenbauernek, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének.

Angela Merkel egy kézilabdával április 8-án Berlinben.Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A Forsa közvélemény-kutató társaság egy márciusi felmérése szerint a németek több mint kétharmada gondolja úgy, hogy Angela Merkel kancellárnak a törvényhozási ciklus végéig, 2021 őszéig hivatalban kell maradnia. Maga Merkel is egyértelműen visszautasította április végén azokat a találgatásokat, amelyek szerint a májusi európai parlamenti választások után távozhat tisztségéből. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.