Merkel kitölti a hivatali idejét, és a németek kétharmada úgy gondolja, hogy ki is kell töltenie

külföld
2019 május 18., 13:45
comments 55

Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke kijelentette szombaton: arra számít, hogy Angela Merkel német kancellár ki fogja tölteni teljes hivatali idejét. Merkel rendkívül sikeres, és a teljes törvényhozási periódusra választották meg – mondta Schäuble a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati csatornának.

Schäuble spekulál. (2015-ben, még pénzügyminizster korában, Brüsszelben.)
photo_camera Schäuble spekulál. (2015-ben, még pénzügyminiszterként, Brüsszelben.) Fotó: EMMANUEL DUNAND

A kancellári hivatal időszakon belüli átadása nem lenne egyszerű, és nincs összhangban az alaptörvény szellemiségével sem – mondta a Bundestag elnöke, leszögezve, hogy Merkel a szövetségi kancellár, és erre a törvényhozási periódusra szövetségi kancellár is marad. Utalt azokra a közvélemény-kutatási eredményekre is, amelyek szerint a németek egyre növekvő többsége teljesen egyetért ezzel. Wolfgang Schäuble ezzel cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy Merkel esetleg átadhatja a kancellári tisztséget Annegret Kramp-Karrenbauernek, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének.

Angela Merkel egy kézilabdával április 8-án Berlinben.
photo_camera Angela Merkel egy kézilabdával április 8-án Berlinben. Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A Forsa közvélemény-kutató társaság egy márciusi felmérése szerint a németek több mint kétharmada gondolja úgy, hogy Angela Merkel kancellárnak a törvényhozási ciklus végéig, 2021 őszéig hivatalban kell maradnia. Maga Merkel is egyértelműen visszautasította április végén azokat a találgatásokat, amelyek szerint a májusi európai parlamenti választások után távozhat tisztségéből. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.