Válságértekezletet hívott össze Sebastian Kurz a helyettese ibizai videói miatt

Pénteken kirobbant Ausztriában az év politikai botránya, miután két német lap is nyilvánosságra hozott rejtett kamerával készített videókat, amelyeken a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Cristian Strache alkancellár Ibizán zsíros közbeszerzési győzelmeket ígért egy állítólag Putyinhoz bekötött orosz nőnek, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strache eszközévé teszi.

A videófelvételekre egyelőre még nem reagált nyilvánosan Sebastian Kurz osztrák kancellár, akinek a pártja a Szabadságpárt koalíciós partnere, Strache pedig a helyettese a kormányban. A Reuters szerint Kurz válságértekezletet hívott össze már péntek éjjel, és szombaton meg fog szólalni az ügyben.

Az ellenzék Strache lemondását követeli. Strache egyelőre nem reagált a videófelvételekre, a Szabadságpárt pedig csak annyit közölt, hogy Strache és a párt sem jutott előnyhöz a videón szereplő személyektől. Az ügyvédeik pedig elemzik az anyagot, azok ugyanis nyilvánvalóan illegálisan készültek. (Reuters)