Bedurvult a pandadiplomácia: Kína visszavette a San Diegó-i állatkert pandáit

Váratlanul kemény csapást mért Kína a folyamatban lévő kereskedelmi háborújukban az Egyesült Államokra. Miután Donald Trump nemrég újabb vámokat vetett ki kínai termékekre, az ország szimplán visszarendelte San Diegóból a pandáit.

Paj Jun, az óriáspanda 23 éven át a San Diegő-i állatkertben élt. Kína csütörtökön visszavette a kölcsönmedvét, ez a fotó május 16-án már Kínában készült róla.Fotó: XINHUA

A kínai diplomácia évtizedek óta afféle csodafegyverként veti be a pandákat. A világ állatkertjeiben megtekinthető állatok ugyanis csak kölcsönben vannak ott, a tulajdonosuk a kínai állam. A kínai állam pedig most a kereskedelmi háborúban használta fegyverként a San Diegóba kikölcsönzött pandapárt.

Az Observer beszámolója szerint a 27 éves Paj Junt és hatéves bocsát, Hsziao Livút már haza is küldték Kínába, csütörtök óta már Szicsuánban vannak, a kínai Pandamegőrzési és -kutatási Központban.

Paj Jun 1991-ben, Kínában született, 1996 óta élt a San Diegó-i állatkertben. A faj fenntartása szempontjából ez az egyik legsikeresebb kölcsönadás volt, Paj Jun hat utódot hozott a világra, Hsziao Livu közülük a legkisebb.

Kína egyelőre még csak pandaelvonást, és nem teljes pandazárlatot tart, három amerikai állatkertben, a fővárosi Nemzeti Állatkertben, Atlantában és Memphisben még mindig élnek pandák. A San Diegó-i állatkert pedig már jelezte, hogy idővel szeretné megújítani a kölcsönszerződést a kínai állammal. (Via The Observer)