Burgenland is előrehozott választást tart a Strache-botrány miatt

külföld
2019 május 19., 15:11
comments 175

Előrehozott tartományi választásokat tartanak Burgenlandban - jelentette be Hans Peter Doskozil szociáldemokrata tartományfőnök vasárnap.

Doskozil az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalícióját vezeti Burgenlandban. Ez az SPÖ és az FPÖ egyetlen tartományi szintű együttműködése. Doskozilt a tartományi parlament február 28-án választotta meg tartományfőnökké. A vitatott koalíciót elődje, az SPÖ jobboldali szárnyához tartozó Hans Niessl ütötte nyélbe négy éve.

A szociáldemokrata politikus az SPÖ országos elnökségi ülésén arról beszélt, hogy a 2020 májusára kitűzött voksolás előtt új választásokat tartanak a tartományban. Bejelentette azt is, hogy a tartományi választás új időpontját hétfőn fogja közzé tenni, miután az SPÖ burgenlandi koalíciós partnerével, az FPÖ-vel egyeztetett.

Michael Ludwig, Bécs szociáldemokrata polgármestere ugyanakkor nem kíván előrehozott választásokat tartani. Az SPÖ a zöldekkel alkot koalíciót a bécsi tartományi parlamentben. Ludwig szintén az SPÖ országos elnökségi ülésén kijelentette: „Bécs a stabilitás bölcsője, ellentétben a szövetségi kormánnyal”.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az FPÖ-vel, miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

Az FPÖ elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

Strache szerint politikai karaktergyilkosság áldozata lett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.