Le kellett zárni egy izlandi szurdokot, mert elárasztották Justin Bieber rajongói

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Jégkorszak végén formálódott Fjadrárgljúfur-szurdok néhány éve még alig ismert környék volt, néhány kalandvágyó természetjárót és a helyieket leszámítva szinte senki nem járt a páratlan szépségű természetvédelmi területen.

Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

Aztán 2015-ben Justin Bieber itt forgatta I'll show you című számának videoklipjét, és hirtelen felfigyelt a világ a szurdokra.

A videót azóta majdnem 450 millió ember látta, a szurdokot pedig ellepték a turisták, és ahogy ismertebb lett a környék, folyamatosan egyre többen jöttek, 2017-ről 2018-ra is majdnem duplázódott a számuk. A gond csak az, hogy a Fjadrárgljúfur-szurdok növényzete nagyon érzékeny, és nem tesz jót az itteni élővilágnak a rengeteg látogató.

Az Izlandi Környezetvédelmi Ügynökség ezért úgy döntött, hogy idén márciusban két hétre lezárja a szurdokot a regenerálódás érdekében. Nem sokkal később viszont úgy határoztak, június 1-ig nem engednek turistákat ide. (Quartz)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.