Le kellett zárni egy izlandi szurdokot, mert elárasztották Justin Bieber rajongói

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Jégkorszak végén formálódott Fjadrárgljúfur-szurdok néhány éve még alig ismert környék volt, néhány kalandvágyó természetjárót és a helyieket leszámítva szinte senki nem járt a páratlan szépségű természetvédelmi területen.

Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

Aztán 2015-ben Justin Bieber itt forgatta I'll show you című számának videoklipjét, és hirtelen felfigyelt a világ a szurdokra.

A videót azóta majdnem 450 millió ember látta, a szurdokot pedig ellepték a turisták, és ahogy ismertebb lett a környék, folyamatosan egyre többen jöttek, 2017-ről 2018-ra is majdnem duplázódott a számuk. A gond csak az, hogy a Fjadrárgljúfur-szurdok növényzete nagyon érzékeny, és nem tesz jót az itteni élővilágnak a rengeteg látogató.

Az Izlandi Környezetvédelmi Ügynökség ezért úgy döntött, hogy idén márciusban két hétre lezárja a szurdokot a regenerálódás érdekében. Nem sokkal később viszont úgy határoztak, június 1-ig nem engednek turistákat ide. (Quartz)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.