Le kellett zárni egy izlandi szurdokot, mert elárasztották Justin Bieber rajongói

A Jégkorszak végén formálódott Fjadrárgljúfur-szurdok néhány éve még alig ismert környék volt, néhány kalandvágyó természetjárót és a helyieket leszámítva szinte senki nem járt a páratlan szépségű természetvédelmi területen.

Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

Aztán 2015-ben Justin Bieber itt forgatta I'll show you című számának videoklipjét, és hirtelen felfigyelt a világ a szurdokra.

A videót azóta majdnem 450 millió ember látta, a szurdokot pedig ellepték a turisták, és ahogy ismertebb lett a környék, folyamatosan egyre többen jöttek, 2017-ről 2018-ra is majdnem duplázódott a számuk. A gond csak az, hogy a Fjadrárgljúfur-szurdok növényzete nagyon érzékeny, és nem tesz jót az itteni élővilágnak a rengeteg látogató.

Az Izlandi Környezetvédelmi Ügynökség ezért úgy döntött, hogy idén márciusban két hétre lezárja a szurdokot a regenerálódás érdekében. Nem sokkal később viszont úgy határoztak, június 1-ig nem engednek turistákat ide. (Quartz)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.