Le kellett zárni egy izlandi szurdokot, mert elárasztották Justin Bieber rajongói

2019 május 19., vasárnap 16:26
52

A Jégkorszak végén formálódott Fjadrárgljúfur-szurdok néhány éve még alig ismert környék volt, néhány kalandvágyó természetjárót és a helyieket leszámítva szinte senki nem járt a páratlan szépségű természetvédelmi területen.

Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

Aztán 2015-ben Justin Bieber itt forgatta I'll show you című számának videoklipjét, és hirtelen felfigyelt a világ a szurdokra.

A videót azóta majdnem 450 millió ember látta, a szurdokot pedig ellepték a turisták, és ahogy ismertebb lett a környék, folyamatosan egyre többen jöttek, 2017-ről 2018-ra is majdnem duplázódott a számuk. A gond csak az, hogy a Fjadrárgljúfur-szurdok növényzete nagyon érzékeny, és nem tesz jót az itteni élővilágnak a rengeteg látogató.

Az Izlandi Környezetvédelmi Ügynökség ezért úgy döntött, hogy idén márciusban két hétre lezárja a szurdokot a regenerálódás érdekében. Nem sokkal később viszont úgy határoztak, június 1-ig nem engednek turistákat ide. (Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt