Le kellett zárni egy izlandi szurdokot, mert elárasztották Justin Bieber rajongói

külföld
2019 május 19., 16:26
comments 49

A Jégkorszak végén formálódott Fjadrárgljúfur-szurdok néhány éve még alig ismert környék volt, néhány kalandvágyó természetjárót és a helyieket leszámítva szinte senki nem járt a páratlan szépségű természetvédelmi területen.

photo_camera Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

Aztán 2015-ben Justin Bieber itt forgatta I'll show you című számának videoklipjét, és hirtelen felfigyelt a világ a szurdokra.

link Forrás

A videót azóta majdnem 450 millió ember látta, a szurdokot pedig ellepték a turisták, és ahogy ismertebb lett a környék, folyamatosan egyre többen jöttek, 2017-ről 2018-ra is majdnem duplázódott a számuk. A gond csak az, hogy a Fjadrárgljúfur-szurdok növényzete nagyon érzékeny, és nem tesz jót az itteni élővilágnak a rengeteg látogató.

Az Izlandi Környezetvédelmi Ügynökség ezért úgy döntött, hogy idén márciusban két hétre lezárja a szurdokot a regenerálódás érdekében. Nem sokkal később viszont úgy határoztak, június 1-ig nem engednek turistákat ide. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.