Apró repülőhordozójuk helyett a világ hatodik legnagyobb szigetére szállt le a francia légierő hét vadászgépe

külföld
2019 május 20., 04:45
comments 40
Egy francia Rafale vadászgép készül az indításra géppárja felszállása után a Charles de Gaulle repülőhordozó fedélzetén a "Varuna" nevű közös francia-indiai tengerészeti gyakorlaton 2019. május 9-én.
photo_camera Egy francia Rafale vadászgép készül az indításra géppárja felszállása után a Charles de Gaulle repülőhordozó fedélzetén a "Varuna" nevű közös francia-indiai tengerészeti gyakorlaton 2019. május 9-én. Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP

A Charles de Gaulle repülőhordozó jó nagy hajó, teljesen megpakolva 42,500 tonnát nyom, a teljes hossza pedig 261,5 méter. Szumátra viszont nagyjából 1790 kilométer hosszú, így végül a francia légierő a térségben gyakorlatozó vadászgépei a rossz időjárási körülmények közepette a Charles de Gaulle fedélzete helyett inkább a világ 6. legnagyobb (Magyarországnál 4,5-szer nagyobb) szigetén landoltak.

A Dassault Rafale vadászgépek végül az acehi Sultan Iskandar Muda légierő-támaszponton szálltak le. A hét vadászgépből öt időközben már visszatért a Charles de Gaulle fedélzetére. Az, hogy a maradék két gép miért maradt hátra, a BBC beszámolója szerint nem világos. A brit köztelevíziót az indonéz hadsereg illetékesei arról tájékoztatták, hogy biztonsági átvizsgálást végeztek a gépeken, folyamatosan koordinálva "a releváns partnerekkel".

A történtek idején a Charles de Gaulle az Indiai-óceánon Aceh partjaitól 180 kilométernyire hajózott. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.