Kurz egyelőre nem váltja le az FPÖ-s belügyminisztert

külföld
2019 május 20., 12:53
comments 113

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfői közleményében jelezte, hogy egyelőre nem meneszti Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztert.

Kurz rövid közleményében bírálta az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), aminek az előző vezetője, Heinz-Christian Strache a napokban korrupciós botrányba keveredett, és lemondani kényszerült pártelnöki és alkancellári tisztségéről. A kancellár közölte: a pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetősége 100 százalékban támogatja az ő irányvonalát.

Az FPÖ korábbi elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap közzétett egy videót, amin a szabadságpárti politikus a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek, illetve arról is beszélt, hogy azt tenné a médiával, amit Orbán Viktor.

Az ibizai találkozón ott volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is, aki vasárnap bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond minden tisztségéről, kilép a pártból, és visszaadja parlamenti mandátumát.

A botrány miatt szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak Ausztriában.

Pintér Sándor magyar belügyminiszter és Herbert Kickl sajtótájékoztatója 2018. október 15-én Bécsben.
photo_camera Pintér Sándor magyar belügyminiszter és Herbert Kickl sajtótájékoztatója 2018. október 15-én Bécsben. Fotó: Helmut Fohringer/APA/AFP

Kickl az ibizai felvétel készítésekor az FPÖ főtitkára volt. Kurz a Kuriernak hétfőn amellett érvelt, hogy Kickl belügyminiszterként nem nyomozhat saját maga ellen. A kancellár szerint a szabályoknak megfelelően fel kell deríteni a botrányt, és tisztázni kell, hogy történt-e bűncselekmény.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) közölte, kész visszahívni midnen miniszterét az Osztrák Néppárttal (ÖVP) közösen alkotott kormánykoalícióból, ha a kancellár megválik Kickltől.

A belügyminiszter, aki Ausztria egyik legismertebb politikusa, újságíróknak elmondta: az FPÖ szerint az lenne a normális eljárás, ha a minisztereik hivatalban maradnának addig, amíg az előrehozott választások nyomán az új miniszterek leteszik a hivatali esküjüket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.