Kurz egyelőre nem váltja le az FPÖ-s belügyminisztert

Több 444 videó?
Szeretném

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfői közleményében jelezte, hogy egyelőre nem meneszti Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztert.

Kurz rövid közleményében bírálta az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), aminek az előző vezetője, Heinz-Christian Strache a napokban korrupciós botrányba keveredett, és lemondani kényszerült pártelnöki és alkancellári tisztségéről. A kancellár közölte: a pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetősége 100 százalékban támogatja az ő irányvonalát.

Az FPÖ korábbi elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap közzétett egy videót, amin a szabadságpárti politikus a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek, illetve arról is beszélt, hogy azt tenné a médiával, amit Orbán Viktor.

Az ibizai találkozón ott volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is, aki vasárnap bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond minden tisztségéről, kilép a pártból, és visszaadja parlamenti mandátumát.

A botrány miatt szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak Ausztriában.

Pintér Sándor magyar belügyminiszter és Herbert Kickl sajtótájékoztatója 2018. október 15-én Bécsben.Fotó: Helmut Fohringer/APA/AFP

Kickl az ibizai felvétel készítésekor az FPÖ főtitkára volt. Kurz a Kuriernak hétfőn amellett érvelt, hogy Kickl belügyminiszterként nem nyomozhat saját maga ellen. A kancellár szerint a szabályoknak megfelelően fel kell deríteni a botrányt, és tisztázni kell, hogy történt-e bűncselekmény.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) közölte, kész visszahívni midnen miniszterét az Osztrák Néppárttal (ÖVP) közösen alkotott kormánykoalícióból, ha a kancellár megválik Kickltől.

A belügyminiszter, aki Ausztria egyik legismertebb politikusa, újságíróknak elmondta: az FPÖ szerint az lenne a normális eljárás, ha a minisztereik hivatalban maradnának addig, amíg az előrehozott választások nyomán az új miniszterek leteszik a hivatali esküjüket. (MTI)