Megállíthatatlanul adósodnak el a magyar kórházak

Az év végére akár 70 milliárd forintra is nőhet a központi költségvetési szervként működő egészségügyi intézmények lejárt adóssága, ha nem változnak a trendek. Ezeknek a kórházaknak a lejárt adósságai csak áprilisban csaknem öt milliárf dorinttal nőttek, írja a napi.hu.

Idéne eddig havonta átlag 4,6 milliárddal, áprilisban 4,8 milliárddal nőttek a kórházak lejárt tartozásai, csak idén 19 milliárddal, összesen 33,4 milliárd forintra nőttek a lejárt határidejű tartozástok. Az adóság harmada, mintegy 11 milliárd forint fizetési határideje már több mint két hónapja lejárt.

A leginkább a Péterfy Sándor utcai kórház és a Honvédkórház, a budapesti sürgösségi ellátás két fontos intézménye van eladósodva, az előbbi adóssága meghaladja, az utóbbié eléri a 2,8 milliárd forintot. A leggyorsabb ütemben a Debreceni Egyetem kórházának adóssága nőtt áprilisban, 484 millió forinttal.

A napi.hu kórházi forrásai szerint az egyre növekvő adósság "a brutálisan elszálló bérek" következménye, emiatt alig jut már dologi kiadásokra, van ahol a bérekre se elég a finanszírozás.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.