Megállíthatatlanul adósodnak el a magyar kórházak

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az év végére akár 70 milliárd forintra is nőhet a központi költségvetési szervként működő egészségügyi intézmények lejárt adóssága, ha nem változnak a trendek. Ezeknek a kórházaknak a lejárt adósságai csak áprilisban csaknem öt milliárf dorinttal nőttek, írja a napi.hu.

Idéne eddig havonta átlag 4,6 milliárddal, áprilisban 4,8 milliárddal nőttek a kórházak lejárt tartozásai, csak idén 19 milliárddal, összesen 33,4 milliárd forintra nőttek a lejárt határidejű tartozástok. Az adóság harmada, mintegy 11 milliárd forint fizetési határideje már több mint két hónapja lejárt.

A leginkább a Péterfy Sándor utcai kórház és a Honvédkórház, a budapesti sürgösségi ellátás két fontos intézménye van eladósodva, az előbbi adóssága meghaladja, az utóbbié eléri a 2,8 milliárd forintot. A leggyorsabb ütemben a Debreceni Egyetem kórházának adóssága nőtt áprilisban, 484 millió forinttal.

A napi.hu kórházi forrásai szerint az egyre növekvő adósság "a brutálisan elszálló bérek" következménye, emiatt alig jut már dologi kiadásokra, van ahol a bérekre se elég a finanszírozás.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.