Az amerikai légierő orosz bombázókat és harci gépeket fogott el Alaszka partjainál

Az amerikai légierő gépei négy Tu-95MSZ típusú orosz hadászati bombázót és két Szu-35-ös nehéz vadászbombázót fogtak el (vagyis közelítettek meg és kísértek) Alaszka partjainál – jelentette be az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD).

A NORAD közleménye szerint a hétfőn történt elfogáshoz az amerikai légierő F-22-es harci repülőgépeit riasztották, de az információt csak kedden hozták nyilvánosságra. Az orosz harci gépek ugyan berepültek az amerikai légtérvédelem légvédelmi azonosítási zónájába (ami Alaszka nyugati partjaitól kb. 200 mérföldnyire terjed ki), de megmaradtak a nemzetközi légtérben.

Az orosz védelmi minisztérium a Twitteren azt írta, az amerikai vadászgépek útjuk egy szakaszán elkísérték az orosz repülőrajt.

A NORAD vezetői úgy értékelték, hogy a berepülések Moszkva azon erőfeszítéseinek sorába illeszkednek, amikkel részben potenciális válsághelyzetre készíti fel a légierejét, részben pedig az erejét akarja fitogtatni az ellenfeleinek.

Az Alaszkához közeli berepülések pár nappal azután történtek, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, és figyelmeztette Oroszországot: ne avatkozzon be a 2020-as amerikai elnökválasztási folyamatba. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.