Az amerikai légierő orosz bombázókat és harci gépeket fogott el Alaszka partjainál

külföld
2019 május 21., 18:53
comments 221

Az amerikai légierő gépei négy Tu-95MSZ típusú orosz hadászati bombázót és két Szu-35-ös nehéz vadászbombázót fogtak el (vagyis közelítettek meg és kísértek) Alaszka partjainál – jelentette be az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD).

A NORAD közleménye szerint a hétfőn történt elfogáshoz az amerikai légierő F-22-es harci repülőgépeit riasztották, de az információt csak kedden hozták nyilvánosságra. Az orosz harci gépek ugyan berepültek az amerikai légtérvédelem légvédelmi azonosítási zónájába (ami Alaszka nyugati partjaitól kb. 200 mérföldnyire terjed ki), de megmaradtak a nemzetközi légtérben.

Az orosz védelmi minisztérium a Twitteren azt írta, az amerikai vadászgépek útjuk egy szakaszán elkísérték az orosz repülőrajt.

A NORAD vezetői úgy értékelték, hogy a berepülések Moszkva azon erőfeszítéseinek sorába illeszkednek, amikkel részben potenciális válsághelyzetre készíti fel a légierejét, részben pedig az erejét akarja fitogtatni az ellenfeleinek.

Az Alaszkához közeli berepülések pár nappal azután történtek, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, és figyelmeztette Oroszországot: ne avatkozzon be a 2020-as amerikai elnökválasztási folyamatba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.