Az EU tűzoltó flottát hozott létre az erdőtüzekre készülve

2019 május 21., kedd 14:53
28

A közelgő nyár erdőtüzeinek kockázataira való felkészülés jegyében az Európai Bizottság létrehozta az Európai Unió tűzoltó légi járművekből álló első flottáját – közölte Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos.

A kezdeti átmeneti időszakban 7 tűzoltó repülőgép és 6 helikopter alkotja majd az uniós flottát, ezeket a részt vevő országokkal együttműködve a következő hetekben további eszközök követhetnek.

Öt tagállam bocsátotta a repülőgépeit és a helikoptereit a 2019-es átmeneti flotta rendelkezésére, ezekben az országokban gyakran fordultak elő erdőtüzek az elmúlt években: az induló eszközök között van két repülőgép Horvátországból, egy repülőgép Franciaországból, két repülőgép Olaszországból, két repülőgép Spanyolországból és hat helikopter Svédországból.

Az uniós úgynevezett rescEU flotta létrehozása mellett az Európai Bizottság megerősítette a nyomon követési és koordinációs képességeit az erdőtüzek által érintett időszakra való felkészülés jegyében – mondta Hrisztosz Sztilianidesz.

Az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központját (ERCC), ami a hét minden napján, a nap 24 órájában rendelkezésre áll, egy tagállami szakértőkből álló, erdőtüzekre szakosodott támogató csapattal fogják bővíteni nyáron. Szükség esetén az EU Kopernikusz műholdas rendszerét fogják használni az erdőtüzek okozta vészhelyzetek feltérképezésére.

Tűzoltók oltják az erdőtüzet Portugáliában 2018. augusztus 8-án. Fotó: Carlos Costa/AFP

Az elmúlt években Európa súlyos természeti és ember okozta katasztrófák helyszíne volt. Erdőtüzek, árvizek, viharok és földrengések pusztítottak, amikben 2018-ban több mint száz ember vesztette életét. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt