Az EU tűzoltó flottát hozott létre az erdőtüzekre készülve

A közelgő nyár erdőtüzeinek kockázataira való felkészülés jegyében az Európai Bizottság létrehozta az Európai Unió tűzoltó légi járművekből álló első flottáját – közölte Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos.

A kezdeti átmeneti időszakban 7 tűzoltó repülőgép és 6 helikopter alkotja majd az uniós flottát, ezeket a részt vevő országokkal együttműködve a következő hetekben további eszközök követhetnek.

Öt tagállam bocsátotta a repülőgépeit és a helikoptereit a 2019-es átmeneti flotta rendelkezésére, ezekben az országokban gyakran fordultak elő erdőtüzek az elmúlt években: az induló eszközök között van két repülőgép Horvátországból, egy repülőgép Franciaországból, két repülőgép Olaszországból, két repülőgép Spanyolországból és hat helikopter Svédországból.

Az uniós úgynevezett rescEU flotta létrehozása mellett az Európai Bizottság megerősítette a nyomon követési és koordinációs képességeit az erdőtüzek által érintett időszakra való felkészülés jegyében – mondta Hrisztosz Sztilianidesz.

Az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központját (ERCC), ami a hét minden napján, a nap 24 órájában rendelkezésre áll, egy tagállami szakértőkből álló, erdőtüzekre szakosodott támogató csapattal fogják bővíteni nyáron. Szükség esetén az EU Kopernikusz műholdas rendszerét fogják használni az erdőtüzek okozta vészhelyzetek feltérképezésére.

Tűzoltók oltják az erdőtüzet Portugáliában 2018. augusztus 8-án.Fotó: Carlos Costa/AFP

Az elmúlt években Európa súlyos természeti és ember okozta katasztrófák helyszíne volt. Erdőtüzek, árvizek, viharok és földrengések pusztítottak, amikben 2018-ban több mint száz ember vesztette életét. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.