Bizalmatlansági szavazás jöhet Sebastian Kurz ellen

külföld
2019 május 21., 08:06
comments 178

Miután Sebastian Kurz a szabadságpárti alkancellár ibizai videója miatt hétfőn az FPÖ belügyminiszterét, Herbert Kicklt is kirúgta a kormányból, kedden Kickl egy interjúban arra utalt, hogy pártja támogatna egy bizalmatlansági indítványt a kancellár ellen. „Aki bizalmat ad, bizalmat kap, aki bizalmatlanságot ad, bizalmatlanságot kap. Kurz szükségtelenül borította az asztalt” - nyilatkozta Kickl az Österreichnak.

Hogy a bizalmatlansági szavazásra mikor kerülne sor, egyelőre még nem világos. A Jetzt nevű ellenzéki párt már bejelentette, hogy kezdeményezik a szavazást, amire akár már jövő hétfőn is sor kerülhet. Ugyanakkor az FPÖ-nek és a Jetztnek nincs meg a szükséges többsége Kurz megbuktatásához.

Ugyanakkor az interjú megjelenése után az FPÖ szóvivője sietve közölte, hogy félreértették Kickl szavait, ugyanis a pártban egyelőre nincs döntés a bizalmatlansági szavazásról. A kirúgott belügyminiszter mindössze arra utalt, hogy aki nem bízik az FPÖ-ben, abban az FPÖ sem bízik. De ez még nem jelenti, hogyan szavaznának.

Kurz és Strache egy tavalyi sajtókonferencián
photo_camera Kurz és Strache egy tavalyi sajtókonferencián Fotó: GEORG HOCHMUTH/AFP

Egyébként a 183 fős osztrák parlamentben Kurz pártjának, az ÖVP-nek 61 képviselője van, a szociáldemokrata SPÖ-nek 52, az FPÖ-nek 51, a Jetztnek 7, valamint rajtuk kívül van még független képviselő is. Tehát leginkább a szociáldemokratákon múlik a szavazás, akik az egész kormányt szakértőkre cserélnék le. Ugyanakkor szombaton Sebastian Kurz szeptemberre eleve előrehozott választásokat jelentett be.

Heinz-Cristian Strachéről, az FPÖ korábbi elnökéről múlt pénteken került elő egy videó, amin a 2017-es választások előtt arról magyaráz egy magát orosz milliárdosnak kiadó nőnek, hogy ha megveszi és a pártja szolgálatába állítja az egyik legnagyobb osztrák bulvárlapot, a Krone Zeitungot, akkor cserébe odaadja neki azokat a közbeszerzéseket, amiket eddig a Strabag nyert meg.

link Forrás

Valamint megemlített egy olyan alapítványt is, amin keresztül az oroszok illegális pénzeket juttathatnak a pártjának. Itt még azokat az osztrák üzletembereket is név szerint felsorolta, akik használják ezt a csatornát.

Amikor szombaton Strache bejelentette a lemondását, nem cáfolta a videó valódiságát, csak annyit mondott, hogy részeg volt, és mint egy hencegő tini, mivel jó benyomást akart tenni az orosz nőre. (Süddeutsche Zeitung)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.