Bizalmatlansági szavazás jöhet Sebastian Kurz ellen

Több 444 videó?
Szeretném

Miután Sebastian Kurz a szabadságpárti alkancellár ibizai videója miatt hétfőn az FPÖ belügyminiszterét, Herbert Kicklt is kirúgta a kormányból, kedden Kickl egy interjúban arra utalt, hogy pártja támogatna egy bizalmatlansági indítványt a kancellár ellen. „Aki bizalmat ad, bizalmat kap, aki bizalmatlanságot ad, bizalmatlanságot kap. Kurz szükségtelenül borította az asztalt” - nyilatkozta Kickl az Österreichnak. 

Hogy a bizalmatlansági szavazásra mikor kerülne sor, egyelőre még nem világos. A Jetzt nevű ellenzéki párt már bejelentette, hogy kezdeményezik a szavazást, amire akár már jövő hétfőn is sor kerülhet. Ugyanakkor az FPÖ-nek és a Jetztnek nincs meg a szükséges többsége Kurz megbuktatásához. 

Ugyanakkor az interjú megjelenése után az FPÖ szóvivője sietve közölte, hogy félreértették Kickl szavait, ugyanis a pártban egyelőre nincs döntés a bizalmatlansági szavazásról. A kirúgott belügyminiszter mindössze arra utalt, hogy aki nem bízik az FPÖ-ben, abban az FPÖ sem bízik. De ez még nem jelenti, hogyan szavaznának. 

Kurz és Strache egy tavalyi sajtókonferenciánFotó: GEORG HOCHMUTH/AFP

Egyébként a 183 fős osztrák parlamentben Kurz pártjának, az ÖVP-nek 61 képviselője van, a szociáldemokrata SPÖ-nek 52, az FPÖ-nek 51, a Jetztnek 7, valamint rajtuk kívül van még független képviselő is. Tehát leginkább a szociáldemokratákon múlik a szavazás, akik az egész kormányt szakértőkre cserélnék le. Ugyanakkor szombaton Sebastian Kurz szeptemberre eleve előrehozott választásokat jelentett be.

Heinz-Cristian Strachéről, az FPÖ korábbi elnökéről múlt pénteken került elő egy videó, amin a 2017-es választások előtt arról magyaráz egy magát orosz milliárdosnak kiadó nőnek, hogy ha megveszi és a pártja szolgálatába állítja az egyik legnagyobb osztrák bulvárlapot, a Krone Zeitungot, akkor cserébe odaadja neki azokat a közbeszerzéseket, amiket eddig a Strabag nyert meg. 

Valamint megemlített egy olyan alapítványt is, amin keresztül az oroszok illegális pénzeket juttathatnak a pártjának. Itt még azokat az osztrák üzletembereket is név szerint felsorolta, akik használják ezt a csatornát. 

Amikor szombaton Strache bejelentette a lemondását, nem cáfolta a videó valódiságát, csak annyit mondott, hogy részeg volt, és  mint egy hencegő tini, mivel jó benyomást akart tenni az orosz nőre. (Süddeutsche Zeitung)