Annyira elszaporodtak a szökött papagájok, hogy 23 amerikai államban már honos állatfajnak nyilvánították

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

56 különböző papagájfaj vadon élő egyedeit figyelték meg 43 amerikai államban az elmúlt években amerikai madarászok, írja a Forbes. Mi több, kutatásaik szerint 25 papagájfaj egyedei 23 amerikai államban már szaporodnak is a városi környezetben, így gyakorlatilag már betelepült fajként élnek.

Egy vadon élő papagáj San Diegóban.Fotó: Gregory Bull/AP

Ezek a papagájok mind házi kedvencként tartott, de elszökött madarak utódai.

Az Egyesült Államok területén egykor élt két őshonos papagájfaj, de a karolinai papagájt már az első telepesek kiirtották, és idővel a vastagcsőrűpapagáj-populációt is kiszorították az ország területéről.

A mostani papagájhullám a múlt század hatvanas éveiben indult, ekkor váltak nagyon népszerűvé és széles körben elérhetővé a madarak. De mert a papagájok nem különösebben szelídíthetők, sok közülük elszabadult, másokat a frusztrált gazdáik engedtek szabadon.

Sok egyed aztán alkalmazkodott a körülményekhez, különösen a városokban érzik hól magukat. Így alakulhatott ki az a különös helyzet, hogy a papagájok a keleti és a nyugati part nagyvárosaiban találták meg élőhelyüket: Philadelphiától Bostonig nagyon elterjedtek, ahogy Los Angeles, San Francisco, Portland és Seattle környékén, sőt, még a kimondottan hűvös Chicagóban is. Ezen kívül még Florida szinte minden lakott vidékén, illetve Texas nagyvárosainak környékén is tenyésznek papagájok, de ez legalább időjárási szempontokból érthető.

Mostanra úgy alakult a helyzet, hogy a papagájoké az egyik legkiterjedtebb, az Egyesült Államok területén élő és szaporodó madárnemzetség, írja a Forbes.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.