Annyira elszaporodtak a szökött papagájok, hogy 23 amerikai államban már honos állatfajnak nyilvánították

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

56 különböző papagájfaj vadon élő egyedeit figyelték meg 43 amerikai államban az elmúlt években amerikai madarászok, írja a Forbes. Mi több, kutatásaik szerint 25 papagájfaj egyedei 23 amerikai államban már szaporodnak is a városi környezetben, így gyakorlatilag már betelepült fajként élnek.

Egy vadon élő papagáj San Diegóban.Fotó: Gregory Bull/AP

Ezek a papagájok mind házi kedvencként tartott, de elszökött madarak utódai.

Az Egyesült Államok területén egykor élt két őshonos papagájfaj, de a karolinai papagájt már az első telepesek kiirtották, és idővel a vastagcsőrűpapagáj-populációt is kiszorították az ország területéről.

A mostani papagájhullám a múlt század hatvanas éveiben indult, ekkor váltak nagyon népszerűvé és széles körben elérhetővé a madarak. De mert a papagájok nem különösebben szelídíthetők, sok közülük elszabadult, másokat a frusztrált gazdáik engedtek szabadon.

Sok egyed aztán alkalmazkodott a körülményekhez, különösen a városokban érzik hól magukat. Így alakulhatott ki az a különös helyzet, hogy a papagájok a keleti és a nyugati part nagyvárosaiban találták meg élőhelyüket: Philadelphiától Bostonig nagyon elterjedtek, ahogy Los Angeles, San Francisco, Portland és Seattle környékén, sőt, még a kimondottan hűvös Chicagóban is. Ezen kívül még Florida szinte minden lakott vidékén, illetve Texas nagyvárosainak környékén is tenyésznek papagájok, de ez legalább időjárási szempontokból érthető.

Mostanra úgy alakult a helyzet, hogy a papagájoké az egyik legkiterjedtebb, az Egyesült Államok területén élő és szaporodó madárnemzetség, írja a Forbes.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.