Csányi Sándor tavaly több mint négymilliárd forint uniós agrártámogatást kapott

Csányi Sándor (b2) és Mészáros Lőrinc (középen), az ország leggazdagabb és második leggazdagabb embere uniós agrártámogatásokból is milliárdokat zsebeltek be tavaly.Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hétezermilliárd forinttal támogatta a magyar mezőgazdaságot a 2004-es csatlakozásunk óta az Európai Unió. A 14 év alatt kiosztott támogatási pénzekből tavaly több mint négymilliárd forint az ország leggazdagabb emberének, Csányi Sándornak jutott. A második legtöbb támogatást Mészáros Lőrinc, az ország második leggazdagabb embere kapta.

Az uniós agrártámogatások alapja a területalapú támogatás, jelenleg minden hektár után 70 ezer forintot kapnak a gazdák függetlenül attól, hogy mit vetnek. Emellett különböző fejlesztésekre is kaphatnak pénzt. Raskó György agrárközgazdász számításai szerint egy hektár akár 150-200 ezer forint jövedelmet is tud adni egy gazdának, a teljes magyar mezőgazdaságban megtermelt jövedelemnek meg kb. 80 százaléka az uniós támogatási pénz.

A HVG beszámolója szerint amúgy az EU szeretne változtatni a támogatási rendszeren, például támogatási plafont is bevezetnének, hogy ne lehessen végtelen mennyiségű uniós támogatást felvenni.