Csányi Sándor tavaly több mint négymilliárd forint uniós agrártámogatást kapott

Csányi Sándor (b2) és Mészáros Lőrinc (középen), az ország leggazdagabb és második leggazdagabb embere uniós agrártámogatásokból is milliárdokat zsebeltek be tavaly.Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hétezermilliárd forinttal támogatta a magyar mezőgazdaságot a 2004-es csatlakozásunk óta az Európai Unió. A 14 év alatt kiosztott támogatási pénzekből tavaly több mint négymilliárd forint az ország leggazdagabb emberének, Csányi Sándornak jutott. A második legtöbb támogatást Mészáros Lőrinc, az ország második leggazdagabb embere kapta.

Az uniós agrártámogatások alapja a területalapú támogatás, jelenleg minden hektár után 70 ezer forintot kapnak a gazdák függetlenül attól, hogy mit vetnek. Emellett különböző fejlesztésekre is kaphatnak pénzt. Raskó György agrárközgazdász számításai szerint egy hektár akár 150-200 ezer forint jövedelmet is tud adni egy gazdának, a teljes magyar mezőgazdaságban megtermelt jövedelemnek meg kb. 80 százaléka az uniós támogatási pénz.

A HVG beszámolója szerint amúgy az EU szeretne változtatni a támogatási rendszeren, például támogatási plafont is bevezetnének, hogy ne lehessen végtelen mennyiségű uniós támogatást felvenni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.