Csányi Sándor tavaly több mint négymilliárd forint uniós agrártámogatást kapott

2019 május 22., szerda 4:15
102
Csányi Sándor (b2) és Mészáros Lőrinc (középen), az ország leggazdagabb és második leggazdagabb embere uniós agrártámogatásokból is milliárdokat zsebeltek be tavaly. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hétezermilliárd forinttal támogatta a magyar mezőgazdaságot a 2004-es csatlakozásunk óta az Európai Unió. A 14 év alatt kiosztott támogatási pénzekből tavaly több mint négymilliárd forint az ország leggazdagabb emberének, Csányi Sándornak jutott. A második legtöbb támogatást Mészáros Lőrinc, az ország második leggazdagabb embere kapta.

Az uniós agrártámogatások alapja a területalapú támogatás, jelenleg minden hektár után 70 ezer forintot kapnak a gazdák függetlenül attól, hogy mit vetnek. Emellett különböző fejlesztésekre is kaphatnak pénzt. Raskó György agrárközgazdász számításai szerint egy hektár akár 150-200 ezer forint jövedelmet is tud adni egy gazdának, a teljes magyar mezőgazdaságban megtermelt jövedelemnek meg kb. 80 százaléka az uniós támogatási pénz.

A HVG beszámolója szerint amúgy az EU szeretne változtatni a támogatási rendszeren, például támogatási plafont is bevezetnének, hogy ne lehessen végtelen mennyiségű uniós támogatást felvenni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt