Csányi Sándor tavaly több mint négymilliárd forint uniós agrártámogatást kapott

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Csányi Sándor (b2) és Mészáros Lőrinc (középen), az ország leggazdagabb és második leggazdagabb embere uniós agrártámogatásokból is milliárdokat zsebeltek be tavaly.Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hétezermilliárd forinttal támogatta a magyar mezőgazdaságot a 2004-es csatlakozásunk óta az Európai Unió. A 14 év alatt kiosztott támogatási pénzekből tavaly több mint négymilliárd forint az ország leggazdagabb emberének, Csányi Sándornak jutott. A második legtöbb támogatást Mészáros Lőrinc, az ország második leggazdagabb embere kapta.

Az uniós agrártámogatások alapja a területalapú támogatás, jelenleg minden hektár után 70 ezer forintot kapnak a gazdák függetlenül attól, hogy mit vetnek. Emellett különböző fejlesztésekre is kaphatnak pénzt. Raskó György agrárközgazdász számításai szerint egy hektár akár 150-200 ezer forint jövedelmet is tud adni egy gazdának, a teljes magyar mezőgazdaságban megtermelt jövedelemnek meg kb. 80 százaléka az uniós támogatási pénz.

A HVG beszámolója szerint amúgy az EU szeretne változtatni a támogatási rendszeren, például támogatási plafont is bevezetnének, hogy ne lehessen végtelen mennyiségű uniós támogatást felvenni.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.