Csányi Sándor tavaly több mint négymilliárd forint uniós agrártámogatást kapott

POLITIKA
2019 május 22., 04:15
comments 100
Orbán Viktor, Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc és Fazekas Sándor (Alcsútdoboz, 2014. november)
photo_camera Csányi Sándor (b2) és Mészáros Lőrinc (középen), az ország leggazdagabb és második leggazdagabb embere uniós agrártámogatásokból is milliárdokat zsebeltek be tavaly. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hétezermilliárd forinttal támogatta a magyar mezőgazdaságot a 2004-es csatlakozásunk óta az Európai Unió. A 14 év alatt kiosztott támogatási pénzekből tavaly több mint négymilliárd forint az ország leggazdagabb emberének, Csányi Sándornak jutott. A második legtöbb támogatást Mészáros Lőrinc, az ország második leggazdagabb embere kapta.

Az uniós agrártámogatások alapja a területalapú támogatás, jelenleg minden hektár után 70 ezer forintot kapnak a gazdák függetlenül attól, hogy mit vetnek. Emellett különböző fejlesztésekre is kaphatnak pénzt. Raskó György agrárközgazdász számításai szerint egy hektár akár 150-200 ezer forint jövedelmet is tud adni egy gazdának, a teljes magyar mezőgazdaságban megtermelt jövedelemnek meg kb. 80 százaléka az uniós támogatási pénz.

A HVG beszámolója szerint amúgy az EU szeretne változtatni a támogatási rendszeren, például támogatási plafont is bevezetnének, hogy ne lehessen végtelen mennyiségű uniós támogatást felvenni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.