Tiborcz István már a 32., egyben a legfiatalabb a 100 leggazdagabb magyar között

politika
2019 május 09., 02:00
comments 536

Még mindig Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója vezeti a hazai milliárdosokat felsoroló listát: 360 milliárdos vagyonnal került fel a 18. alkalommal megjelent rangsor élére, megelőzve Mészáros Lőrincet, akinek a vagyonát A 100 leggazdagabb szerkesztői 296 milliárd forintra becsülték. A 3. Gattyán György lett, a Docler-csoport tulajdonosának vagyonát 280 milliárd forintra becsülték.

A lista első tucat helyére jóval 100 milliárd forint feletti vagyonnal lehetett felkerülni. A 10. helyen Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa áll (110 milliárd Ft), a 11. Rákosi Tamás médiavállalkozó (107 milliárd Ft).

Az első száz leggazdagabb összvagyona a 2018-as adatok és eredmények szerint 4632,9 milliárd forint volt, ami 356,5 milliárdos gyarapodást jelent a tavalyi listához képest. (A tíz évvel ezelőtti összérték csak 1613,8 milliárd forint volt, akkor a listán 55 olyan ember volt, aki idén már nem fért fel.)

A vagyongyarapodás üteme lassult: amíg 2017 és 2018 között 899,2 milliárd forinttal nőtt az első száz összvagyona, addig a 2018-as és 2019-es lista között már csak ennek kevesebb, mint fele, 356,5 milliárd forint volt a különbség.

Az idei 100-as listán öt új név van, közülük ketten olyanok, akik a korábbi években már szerepeltek, ilyen Matusz Balázs, a Matusz-Vad Zrt. tulajdonosa és Földvári Gábor ingatlanfejlesztő.

Orbán Viktor veje, Tiborcz István „ingatlanfejlesztő” a 35 milliárd forintos vagyonával a 32. helyet érte el. (A kiadványban megjelent Befolyás-barométer listáján is a 22. helyen van.) A 32 éves Tiborcz az idei 100-as rangsor legfiatalabb résztvevője.

Tiborcz István vállalkozó és apósa, Orbán Viktor miniszterelnök pálinkát iszik
photo_camera Tiborcz István vállalkozó és apósa, Orbán Viktor miniszterelnök pálinkát iszik Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Rajta kívül csak Fazekas Bálint, az Euronics áruházláncot üzemeltető Vöröskő-cégcsoport igazgatója és résztulajdonosa számít igazán fiatalnak.

(Érdekesség: Tiborczról nemrég döntötte el a Kúria, hogy a 32. leggazdagabb magyar, a kormányfő veje nem közszereplő, és nem szabad leadni, mit mond, mikor egy újságíró a cégügyeiről kérdezi az utcán.)

A leggazdagabbak közül negyvenen lépték át a 60 éves kort, 12-en pedig már 70 fölött vannak, de a többségük továbbra is aktívan részt vesz cégei irányításában.

A 100 leggazdagabb című kiadvány minden év májusában jelenik meg, először 2002-ben adta ki a Magyar Hírlap. A rangsort eddig végig Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa szerkesztette. A vagyoni becslésekben a Céginfo.hu segített.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.