Minden eddiginél vadabb orosz tervek lepleződtek le

külföld
2019 május 22., 04:58
comments 259

Még 2018-ban is újabb kampányokat terveztek az Egyesült Államokban azok az oroszok, akik közül néhány ellen már vádat emeltek az Egyesült Államokban a 2016-os elnökválasztásba való beavatkozásuk miatt, írja az NBC News. Az erről tanúskodó dokumentumokat a Dossier Center, az emigráns orosz oligarcha, Mihail Hodorkovszkij oknyomozó projektje adta át az NBC-nek, amely tőlük függetlenül nem tudta megerősíteni ezek hitelességét, de mint írják, a Dossier Center szakértői elemzése szerint hitelesek.

A Dossier Center birtokába került egyik irat, amin azt vázolják, hogy a pirossal jelzett déli államokban mekkora a fekete népesség aránya, és hogy hány ember követi az orosz trollok által felállított kamu Facebook-oldalakat.
photo_camera A Dossier Center birtokába került egyik irat, amin azt vázolják, hogy a pirossal jelzett déli államokban mekkora a fekete népesség aránya, és hogy hány ember követi az orosz trollok által felállított kamu Facebook-oldalakat. Fotó: Dossier Center

A dokumentumokban Jevgenyij Prigozsin, a "Putyin séfjeként" elhíresült kavarógép, többek között a szentpétervári trollgyár és a Szíriában és Afrikában harcoló orosz zsoldoshadsereg, a Wagner Group főnökének beosztottjai - köztük az Egyesült Államokban már vád alá helyezett Dzsejkun Aszlanov - osztják meg egymással legújabb ötleteiket. Ezek javarészt arra koncentrálnak, hogyan lehetne tovább fokozni a faji alapú megosztottságot az Egyesült Államokban azután, hogy Trump győzelmével felerősödtek ezek a tendenciák.

Az orosz trollok Robert Mueller különleges ügyész csaknem két éven át tartó nyomozásának megállapításai szerint már 2016-ban is főként afro-amerikaiakat céloztak hamis információkkal, akkor még főleg abban a reményben, hogy ezzel visszatarthatják őket a szavazástól. A választások óta szőtt terveikben ennél tovább mentek. A legszélsőségesebb ötletük az volt, hogy a déli államokból toboroznának börtönviselt, szervezett bűnözői körökkel kapcsolatban álló feketéket, akiknek Afrikában adnának paramilitáris kiképzést. A legvégső cél a polgárháború kirobbantása lett volna annak reményében, hogy az Egyesült Államok déli államaiban - a Dél-Karolinától Louisianáig húzódó fekete félhold mentén - egy afro-amerikai állam szakadhasson ki az Egyesült Államokból.

"Függetlenül attól, hogy ezek a tervek inkább amatőr gondolatkísérletek, a puszta tény, hogy erről beszélgetnek már fel kéne kavarjon minden amerikait. A szerencsétlen valóság az, hogy egy olyan ellenféllel állunk szemben, amelyik gyakorlatilag bármit megtesz céljai elérése érdekében, még ha ehhez erőszakot is kell szítani, vagy faji vonalak mentén szétszakítani Amerikát" - értékelte a leírtakat Frank Figliuzzi, aki egykor az FBI kémelhárítási részlegének igazgatóhelyettese volt, most pedig az NBC újságírója.

Val Demings floridai demokrata képviselő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ebben az Egyesült Államoknak is megvan a maga sara. "Oroszország érti, hogy milyen kritikus szerepe van az afro-amerikaiak szavazatainak a választások eldöntésében. És mert mi magunk nem kezeltük hatékonyan a rasszizmus problémáját az országban, magunkat tettük sebezhetővé az országot aláásni vágyó külföldi hatalmakkal, mint például Oroszországgal szemben" - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.