A kormány előírta, hogy mostantól csak egy új portálon lehet informatikai beszerzéseket végezni, csak a portált nem készítették el időben

POLITIKA
2019 május 23., 4:45
comments 121

Kotán Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellárja május elején körlevelet küldött az intézmény vezetőinek, és leírta, hogy felfüggesztik az egyetem informatikai beszerzéseit. A hvg.hu által megszerzett levél szerint a kancellár nem a saját jókedvében döntött így, hanem azért, mert egy áprilisi kormányrendelet-módosítás szerint a kormány irányítása és felügyelete alá tartozó költségvetési szervek az informatikai beszerzéseik többségét csak a frissen felállított és Rogán Antal minisztériuma alá rendelt Digitális Kormányzati Ügynökség portálján keresztül, egy külön erre kialakított rendszerben indíthatják meg.

Ez a rendszer azonban még nem készült el, ráadásul a kormányrendelet végrehajtásához egy miniszteri rendelet elfogadása is hiányzik a hvg.hu szerint.

„A kormányrendelet szerint 2019. április 18-tól informatikai tárgyú beszerzés csak ilyen módon, az előírások betartásával hajtható végre”, az ettől eltérően létrejött szerződés semmis – írta Kotán a levelében. Mivel az előírások a szervezet „valamennyi informatikai beszerzését érintik, illetve érinthetik, viszont „a kötelezettség teljesítéséhez szükséges elektronikus felület nem áll rendelkezésre”, a BME most a fenntartójától, illetve az ügynökségtől várt tájékoztatást, hogy mégis mi a teendőjük ebben a helyzetben, viszont amíg ez a tájékoztatás meg nem érkezik, inkább felfüggesztik a beszerzéseket.

A hvg.hu kereste az ügyben a BME-t, és úgy értesültek, hogy a kancellár válaszolt is nekik, ezt a választ azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumának is jóvá kell hagynia, ez azonban nem történt meg. A Rogán-minisztériumot arról kérdezte a lap, hány intézmény lehet még hasonló helyzetben, de innen sem kaptak választ. (hvg.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt