Botswanában újra lehet elefántokra vadászni

külföld
2019 május 23., 11:45
comments 75

Botwsana kormánya újra engedélyezte az elefántok vadászatát az országban, azt mondják, azért, mert a teljes vadászati tilalom 2014-es bevezetése óta úgy megnőtt a számuk, hogy zavarják a helyi földműveseket.

A botswanai elefántpopuláció a legnagyobb Afrikában, becslések szerint kb. 135 ezer állat járkál szabadon az államban, és az utóbbi években egyre többször kerülnek konfliktusba a gazdákkal, akik megpróbálják elűzni őket a földjeiktől, ahol az elefántok letapossák és elfogyasztják a termést. Ezekben az összetűzésekben néha emberek és elefántok is meghalnak.

Vannak olyan szakértők is, akik szerint mostanra 160 ezernél is több elefánt él az országban, ha ez igaz, az azt jelenti, hogy az utóbbi 30 évben megháromszorozódott a számuk.

Az elefántvadászat engedélyezése növelheti a jelenlegi elnök népszerűségét az októberi választásokon.

Botswana szomszédjai, Namíbia, Zambia és Zimbabwe szintén azt próbálja elérni, hogy a nemzetközi közösség enyhítsen az elefántcsont-kereskedelem teljes tilalmán, ugyanis náluk is egyre több az elefánt. Közben ezekben az országokban egyre nagyobb földeket vonnának művelés alá, és a települések is terjeszkednek, ugyanis egyre több az ember. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.