Botswanában újra lehet elefántokra vadászni

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Botwsana kormánya újra engedélyezte az elefántok vadászatát az országban, azt mondják, azért, mert a teljes vadászati tilalom 2014-es bevezetése óta úgy megnőtt a számuk, hogy zavarják a helyi földműveseket.

A botswanai elefántpopuláció a legnagyobb Afrikában, becslések szerint kb. 135 ezer állat járkál szabadon az államban, és az utóbbi években egyre többször kerülnek konfliktusba a gazdákkal, akik megpróbálják elűzni őket a földjeiktől, ahol az elefántok letapossák és elfogyasztják a termést. Ezekben az összetűzésekben néha emberek és elefántok is meghalnak.

Vannak olyan szakértők is, akik szerint mostanra 160 ezernél is több elefánt él az országban, ha ez igaz, az azt jelenti, hogy az utóbbi 30 évben megháromszorozódott a számuk.

Az elefántvadászat engedélyezése növelheti a jelenlegi elnök népszerűségét az októberi választásokon.

Botswana szomszédjai, Namíbia, Zambia és Zimbabwe szintén azt próbálja elérni, hogy a nemzetközi közösség enyhítsen az elefántcsont-kereskedelem teljes tilalmán, ugyanis náluk is egyre több az elefánt. Közben ezekben az országokban egyre nagyobb földeket vonnának művelés alá, és a települések is terjeszkednek, ugyanis egyre több az ember. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.