Ha kitölti a kérdőívet, amit Budafok polgármestere ajánlgat, kormányközeli céghez kerülnek a személyes adatai

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Látszólag ártalmatlan, közérdekű felhívást tett közzé Facebook-oldalán Budapest XXII. kerületének fideszes polgármestere, Karsay Ferenc. A valóságban azonban nagyon úgy tűnik, egy kormányközeli cégre bízza a kerület lakosainak személyes adatait, ezt meg sem indokolja, és nem is tájékoztatja róla azokat, akiket a kérdőív kitöltésére biztat. 

A polgármester Facebook-bejegyzésében arról az életszerű problémáról ír, miszerint többen is jelezték az önkormányzatnál, hogy nem kapják meg Budafok-Tétény önkormányzati lapját, a Városházi Híradót. A kerület lakosait arra kéri, töltsenek ki egy kérdőívet, hogy közösen orvosolni tudják a helyzetet. Egész pontosan ezeket írja;

  • Kérjük, hogy válaszaival segítse felmérni a kézbesítési helyzetet annak érdekében, hogy mindenkinek el tudjuk juttatni a kerületi lapját!
  • Amennyiben Ön nem kapja meg, akkor most lehetősége van feliratkozni a Városházi Híradóra, ha megadja az adatait!

A posztban linkeli is a kérdőívet, melynek végén - ahogy azt a jogszabály előírja - elolvasható az adatkezelési tájékoztató, hogy mielőtt a kitöltő megosztja személyes adatait valakivel, pontos képet kaphasson arról, mire is használják majd azokat. Ezeket a hosszú dokumentumokat tudhatóan elég kevesen olvassák el, és ez esetben az egyszerű állampolgár joggal feltételezheti, hogy adatait az önkormányzat, illetve az önkormányzati lap kezeli. Ha valaki kicsit alaposabb, illetve érzékenyebb személyes adataira, és korábban már elolvasta az önkormányzat honlapján található adatvédelmi tájékoztatót, joggal gondolhatja, hogy az abban írtak erre a kérdőívre is érvényesek lehetnek. Azonban rosszul gondolja. Ezúttal ugyanis a személyes adatok kezelői között nemcsak az önkormányzat van feltüntetve, hanem egy TBD Hungary Kft nevű cég is. Ráadásul honlapként nem a kerületi önkormányzat honlapja, hanem a polgármester, Karsay Ferenc oldala van megadva. A TBD Hungary egyébként szerepel egy másik adatvédelmi tájékoztatóban is adatkezelőként, márpedig Karsay Ferenc honlapján.

Fotó: Karsay Ferenc/Facebook

A TBD Hungary neve nem sokaknak lehet ismerős, de a nyilvánosan elérhető céginformációk szerint egészen tavaly év végéig Diabetic Living Hungary néven adott ki cukorbetegeknek szóló magazint. Tulajdonosa a kormány korábbi egyik kedvenc PR-osa, ejtése előtt a többek közt a sorosozó plakátokkal nagyot kaszáló Csetényi Csaba, akit korábban a médiapiac Habony Árpádjaként, illetve Rogán Antal szomszédjaként emlegettek. Tavaly év végéig szintén tulajdonos volt a cégben a HGY Invest Kft, Csetényi fő üzlettársa, Krskó Tibor cége, melyből Csetényi 2015 legelején szállt ki. A TBD Hungary az elmúlt három évben nem csak tulajdonost, de profilt is váltott, piac- és közvélemény-kutatással csak idén február óta foglalkoznak. 

Megkerestük a XXII. kerületi önkormányzatot is, többek közt azt kérdeztük tőlük, miért vontak be egy külsős céget az adatgyűjtésbe, erre miért nem hívták fel a lakosok figyelmét, illetve hogy ha az önkormányzati újság iránt érdeklődőknek szól a felhívás, azt miért nem osztották meg a lap Facebook-oldalán. Az önkormányzat sajtóosztályának vezetője előbb türelmet kért, majd az összes kérdésünkre összesen ennyit válaszolt:

„A polgármester minden ügyben képviseli az önkormányzatot. A lap az önkormányzat lapja, így a polgármester képviselheti és felügyelheti a terjesztés hatékonyságával kapcsolatos kutatásokat. Adatot nem kezel, hiszen az adatvédelmi tájékoztatóban pontosan és átlátható módon meg van határozva, hogy ki kezeli az adatokat, meddig és milyen célból.”

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.