Szergej Szkripal kétszer is életjelet adott magáról az unokahúga szerint

Életjelt adott magáról telefonon Szergej Szkripal azután, hogy tavaly márciusban megmérgezték az angliai Salisburyben – mondta a volt orosz-brit kettős ügynök unokahúga, Viktorija Szkripal a Moszkovszkij Komszomolec napilapnak.

Viktorija Szkripal azt állította, hogy a nagybátyja kétszer is felhívta:

  1. Először azután, hogy a nőt és férjét április 1-én bántalmazták egy lakógyűlésen. Szkripal az egészségi állapotuk iránt érdeklődött, és kifogásolta, hogy az unokahúga túl nagy figyelmet keltett maga iránt a sajtóban.
  2. Másodszor május 9-én, a náci Németország felett aratott győzelem ünnepén köszöntötte fel Viktoriját egy, az üzenetrögzítőjén hagyott üzenetben. A rövid hangfelvétel szerint Szkripal azt mondta, hogy a lányával, Julijával együtt jól van.

Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés ezredesét 2006-ban Nagy-Britannia javára folytatott kémkedés miatt, hazaárulás címén elítélték. 2010-ben elnöki kegyelemben részesült, hogy egy orosz-amerikai fogolycserével szabadulhasson, majd London menedéket és brit állampolgárságot biztosított neki.

Szergej Szkripal a moszkvai katonai bíróság előtt 2006. augusztus 9-én.Fotó: Jurij Szenatorov/AFP

Szergej Szkripalt és a lányát tavaly március 4-én mérgezték meg Salisburyben. A brit hatóságok szerint a meghiúsult merényletet az orosz katonai hírszerzés követte el a novicsok idegméreg-családhoz tartozó hatóanyaggal.

Moszkva bizonyítékokat követelt a megalapozatlannak minősített váddal kapcsolatban, és kifogásolta, hogy London nem engedélyezte a konzuli hozzáférést az orosz állampolgársággal is rendelkező két áldozathoz. Az incidens diplomaták kölcsönös kiutasításához és Oroszországgal szembeni büntetőintézkedésekhez vezetett.

Az orosz fél többször nehezményezte, hogy Szkripalék tartózkodási helye a hosszú kórházi kezelés után ismeretlen. Kettőjük közül eddig csak Julija Szkripal jelent meg a nyilvánosság előtt egy tavaly május 23-án közzétett videofelvételen nyilatkozva.

Viktorija Szkripal többször is megpróbált Nagy-Britanniába utazni, hogy találkozzon a rokonaival, de a vízumkérelmét rendre elutasították. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.