Szergej Szkripal kétszer is életjelet adott magáról az unokahúga szerint

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Életjelt adott magáról telefonon Szergej Szkripal azután, hogy tavaly márciusban megmérgezték az angliai Salisburyben – mondta a volt orosz-brit kettős ügynök unokahúga, Viktorija Szkripal a Moszkovszkij Komszomolec napilapnak.

Viktorija Szkripal azt állította, hogy a nagybátyja kétszer is felhívta:

  1. Először azután, hogy a nőt és férjét április 1-én bántalmazták egy lakógyűlésen. Szkripal az egészségi állapotuk iránt érdeklődött, és kifogásolta, hogy az unokahúga túl nagy figyelmet keltett maga iránt a sajtóban.
  2. Másodszor május 9-én, a náci Németország felett aratott győzelem ünnepén köszöntötte fel Viktoriját egy, az üzenetrögzítőjén hagyott üzenetben. A rövid hangfelvétel szerint Szkripal azt mondta, hogy a lányával, Julijával együtt jól van.

Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés ezredesét 2006-ban Nagy-Britannia javára folytatott kémkedés miatt, hazaárulás címén elítélték. 2010-ben elnöki kegyelemben részesült, hogy egy orosz-amerikai fogolycserével szabadulhasson, majd London menedéket és brit állampolgárságot biztosított neki.

Szergej Szkripal a moszkvai katonai bíróság előtt 2006. augusztus 9-én.Fotó: Jurij Szenatorov/AFP

Szergej Szkripalt és a lányát tavaly március 4-én mérgezték meg Salisburyben. A brit hatóságok szerint a meghiúsult merényletet az orosz katonai hírszerzés követte el a novicsok idegméreg-családhoz tartozó hatóanyaggal.

Moszkva bizonyítékokat követelt a megalapozatlannak minősített váddal kapcsolatban, és kifogásolta, hogy London nem engedélyezte a konzuli hozzáférést az orosz állampolgársággal is rendelkező két áldozathoz. Az incidens diplomaták kölcsönös kiutasításához és Oroszországgal szembeni büntetőintézkedésekhez vezetett.

Az orosz fél többször nehezményezte, hogy Szkripalék tartózkodási helye a hosszú kórházi kezelés után ismeretlen. Kettőjük közül eddig csak Julija Szkripal jelent meg a nyilvánosság előtt egy tavaly május 23-án közzétett videofelvételen nyilatkozva.

Viktorija Szkripal többször is megpróbált Nagy-Britanniába utazni, hogy találkozzon a rokonaival, de a vízumkérelmét rendre elutasították. (MTI)