Szergej Szkripal kétszer is életjelet adott magáról az unokahúga szerint

2019 május 23., csütörtök 17:30
26

Életjelt adott magáról telefonon Szergej Szkripal azután, hogy tavaly márciusban megmérgezték az angliai Salisburyben – mondta a volt orosz-brit kettős ügynök unokahúga, Viktorija Szkripal a Moszkovszkij Komszomolec napilapnak.

Viktorija Szkripal azt állította, hogy a nagybátyja kétszer is felhívta:

  1. Először azután, hogy a nőt és férjét április 1-én bántalmazták egy lakógyűlésen. Szkripal az egészségi állapotuk iránt érdeklődött, és kifogásolta, hogy az unokahúga túl nagy figyelmet keltett maga iránt a sajtóban.
  2. Másodszor május 9-én, a náci Németország felett aratott győzelem ünnepén köszöntötte fel Viktoriját egy, az üzenetrögzítőjén hagyott üzenetben. A rövid hangfelvétel szerint Szkripal azt mondta, hogy a lányával, Julijával együtt jól van.

Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés ezredesét 2006-ban Nagy-Britannia javára folytatott kémkedés miatt, hazaárulás címén elítélték. 2010-ben elnöki kegyelemben részesült, hogy egy orosz-amerikai fogolycserével szabadulhasson, majd London menedéket és brit állampolgárságot biztosított neki.

Szergej Szkripal a moszkvai katonai bíróság előtt 2006. augusztus 9-én. Fotó: Jurij Szenatorov/AFP

Szergej Szkripalt és a lányát tavaly március 4-én mérgezték meg Salisburyben. A brit hatóságok szerint a meghiúsult merényletet az orosz katonai hírszerzés követte el a novicsok idegméreg-családhoz tartozó hatóanyaggal.

Moszkva bizonyítékokat követelt a megalapozatlannak minősített váddal kapcsolatban, és kifogásolta, hogy London nem engedélyezte a konzuli hozzáférést az orosz állampolgársággal is rendelkező két áldozathoz. Az incidens diplomaták kölcsönös kiutasításához és Oroszországgal szembeni büntetőintézkedésekhez vezetett.

Az orosz fél többször nehezményezte, hogy Szkripalék tartózkodási helye a hosszú kórházi kezelés után ismeretlen. Kettőjük közül eddig csak Julija Szkripal jelent meg a nyilvánosság előtt egy tavaly május 23-án közzétett videofelvételen nyilatkozva.

Viktorija Szkripal többször is megpróbált Nagy-Britanniába utazni, hogy találkozzon a rokonaival, de a vízumkérelmét rendre elutasították. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt