160 azonos nemű pár házasodott össze Tajvanon az első nap, amikor ez lehetségessé vált

külföld
2019 május 24., 08:13
comments 114

Hivatalos adatok szerint máris több mint 160 azonos nemű pár kötött házasságot Tajvanon, miután életbe lépett pénteken az ezt lehetővé tévő, egy héttel korábban megszavazott törvény.

photo_camera Fotó: EyePress News

A tajvani alkotmánybíróság két évvel ezelőtt ismerte el az azonos nemű párok jogát a házasságra, és a parlament az erre adott határidő előtt nem sokkal alkotta meg a törvényt, Ázsiában elsőként. A döntést az egész térségre kiható társadalmi forradalomként értékelték az LMBT-közösség tagjai.

Az alkotmánybírósági ítélet után a konzervatív ellenzék népszavazást kezdeményezett a kérdésről, és ezen a többség arra voksolt, hogy ne változtassák meg a házasság meghatározását. A parlament a kormányerők vezetésével ennek ellenére megszavazta a törvényt.

photo_camera Fotó: EyePress News

A pénteki házasságkötések érzelmileg telített hangulatban - már-már eufóriában - zajlottak le sok helyen a szigetországban. Az AP hírügynökség tudósítása szerint az egyik tajpeji kerületi házasságkötő terem előtt húsz pár várt a hivatalos aktusra. Az egyik házasulandó azt mondta a tudósítónak, hogy nagyon büszke a hazájára. A pároknak gratulált az az aktivista, Csi Csia-vej, aki annak idején az alkotmánybíróság elé vitte az ügyet. Kifejezte abbéli reményét, hogy a tajvani demokrácia e győzelme hatással lesz Ázsia más országaira is.

Az egyenlő jogoknak a házasság területére is történő kiterjesztését az elmúlt két évben mindvégig támogatta a kormányzó Demokratikus Haladó Párt, viszont könnyen lehet, hogy Caj Ing-ven elnöknek ezzel nehezebbé vált a második terminusára is megválasztatnia magát jövőre. Az ellenzék ugyanis azzal vádolja őt és kormányát, hogy figyelmen kívül hagyta a nép akaratát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.