160 azonos nemű pár házasodott össze Tajvanon az első nap, amikor ez lehetségessé vált

Hivatalos adatok szerint máris több mint 160 azonos nemű pár kötött házasságot Tajvanon, miután életbe lépett pénteken az ezt lehetővé tévő, egy héttel korábban megszavazott törvény.

Fotó: EyePress News

A tajvani alkotmánybíróság két évvel ezelőtt ismerte el az azonos nemű párok jogát a házasságra, és a parlament az erre adott határidő előtt nem sokkal alkotta meg a törvényt, Ázsiában elsőként. A döntést az egész térségre kiható társadalmi forradalomként értékelték az LMBT-közösség tagjai.

Az alkotmánybírósági ítélet után a konzervatív ellenzék népszavazást kezdeményezett a kérdésről, és ezen a többség arra voksolt, hogy ne változtassák meg a házasság meghatározását. A parlament a kormányerők vezetésével ennek ellenére megszavazta a törvényt.

Fotó: EyePress News

A pénteki házasságkötések érzelmileg telített hangulatban - már-már eufóriában - zajlottak le sok helyen a szigetországban. Az AP hírügynökség tudósítása szerint az egyik tajpeji kerületi házasságkötő terem előtt húsz pár várt a hivatalos aktusra. Az egyik házasulandó azt mondta a tudósítónak, hogy nagyon büszke a hazájára. A pároknak gratulált az az aktivista, Csi Csia-vej, aki annak idején az alkotmánybíróság elé vitte az ügyet. Kifejezte abbéli reményét, hogy a tajvani demokrácia e győzelme hatással lesz Ázsia más országaira is.

Az egyenlő jogoknak a házasság területére is történő kiterjesztését az elmúlt két évben mindvégig támogatta a kormányzó Demokratikus Haladó Párt, viszont könnyen lehet, hogy Caj Ing-ven elnöknek ezzel nehezebbé vált a második terminusára is megválasztatnia magát jövőre. Az ellenzék ugyanis azzal vádolja őt és kormányát, hogy figyelmen kívül hagyta a nép akaratát. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.