Büszke rá az érdi polgármester, hogy a város pénzén kampányolt a Fidesznek

POLITIKA
2019 május 24., 04:21

Mint szerdán megírtuk, levélben kereste meg Érd városának első szavazóit T. Mészáros András polgármester. Ebben minden körülírás és köntörfalazás nélkül arra buzdítja az első szavazókat, hogy támogassák a Fidesz-KDNP-listáját. Annyira fontos volt a levél, hogy Elsőbbségiként adták postára. 

Szerdán késő este levelet írtunk a levél ügyében az érdi polgármesternek. Arra voltunk kiváncsiak, hogy

  • Honnan volt meg Önnek az első szavazók névjegyzéke?
  • Polgármesterként írta alá a levelet. Ezek szerint a polgármesti hivatal finanszírozta a levelek kiküldését? Ha nem a polgármesteri hivatal, akkor ki fizette ezeket a költségeket?
  • Feladata-e a polgármesteri hivatalnak vagy a polgármesternek, hogy az első szavazókat arra buzdítsa, hogy szavazzanak a Fideszre?
  • Milyen költsége volt a levelek elkészítésének, kiküldésének?
  • Miért kellett elsőbbségi küldeményként feladni a leveleket?

Válaszokat mi nem kaptunk, de a 24.hu újságírója, Spirk József igen. Ezt onnan tudni, hogy T. Mészáros kiposztolta a Facebookra, hogy ő válaszolt a neki megküldött kérdésekre, de azok nem jelentek meg, mert az újságíró „nyilván érezte, hogy azokat nem tudja egy velem és a Fidesszel szemben ellenséges hangvételűnek szánt, elfogult cikkhez használni”. 

A kérdéseket viszont nem tette ki. Megkerestük Spirk Józsefet, kiderült, hogy erre várt választ: „Kérdésünk az, hogy a szavazók nevét, életkorát, postacímét tartalmazó adatokat honnan kapta meg a Polgármesteri Hivatal?”

Erre T. Mészáros azt válaszolta, 

„Mint azt bizonyára Ön is tudja, a választáson induló szervezeteknek joguk és lehetőségük van arra, hogy a választási kampány időszakában a Nemzeti Választási Irodától anyagi ellenszolgáltatás fejében kikérjék a választói névjegyzékben szereplő személyek adatait.

A Polgármesteri Hivatalt a jegyző vezeti, ezért a hivatal birtokában lévő adatokról nincs és nem is lehet ismeretem.”

Ami azért különös magyarázat, mert Érd városa nem indul a mostani EP-választáson (sem), márpedig T. Mészáros a város polgármestereként írta alá a polgármesteri fejléces leveleket. A válasz második fele még nehezebben értelmezhető, talán arra utal, hogy akár a Polgármesteri Hivatal adataiból is kikutatható lenne, kik az első szavazók, bár erről neki fogalma sincs. 

Sajnos arra a 24 nem kérdezett rá, hogy mennyi pénzébe került az érdieknek, hogy az első szavazó érdiek kapjanak egy Fidesz mellett kampányoló levelet a polgármesterüktől. A mi kérdéseinkre pedig nem válaszolt T. Mészáros. 

Így aztán marad az a fejtegetés, hogy ő soha nem titkolta, hogy a Fidesz értékrendjét képviseli és fideszesként választották meg polgármesternek. „Nem bújtam gyáván álcivil szervezetek mögé, soha nem állítottam magamról, hogy független lennék. Én soha nem árultam el a Fidesz által képviselt értékrendet és soha nem árultam zsákbamacskát. Nem így a baloldali álfüggetlen jelöltek, akik ugyan szégyellnek pártszínekben indulni egy-egy választáson, de a párttámogatást elfogadják. A függetlenség látszatát kelteni hazugság és gyávaság” - számol le T. Mészáros azzal a meghaladt kényszerképzettel, hogy egy polgármester ne költse a város pénzét pártpolitikai kampányra, ami esetleg kissé átláthatatlanná teszi a pártok elvileg szigorúan felügyelt kampányköltéseit is. 

A bejegyezését a polgármester azzal zárja: 

„Hiszem, hogy a városépítés nem jobb- vagy baloldali. Koncepció, érdekérvényesítés és kompetencia – ezek kellenek ahhoz, hogy várost építhessünk. De értékrend nélkül ez sem működik.”

UPDATE: 

A polgármester az Alfahírnek azt nyilatkozta, hogy a levélküldéshez nem használt fel közpénzt, a számlát saját maga állta. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.