Elon Musk pályára állította az első 60 műholdat az űrbeli internetes projektjéhez

2019 május 24., péntek 7:05
152

Csütörtök késő este lőttek fel egy Falcon-9-es rakétát Floridában, mely 60 műholdat állított pályára. A tervek szerint a SpaceX egy bolygó körül keringő közvetítő rendszert kíván kiépíteni, amely gyors és stabil internetelérést tudna majd biztosítani világszerte. 

A műholdak egy korai stádiumát jelölik az Elon Musk irányítása alatt álló SpaceX 'Starlink'-hálózatának, melyben a tervek szerint 12 ezer műholdat lőnének majd fel. A SpaceX mellett több vállalat is tervez hasonló projekteket, a brit OneWeb mellett az Amazon is kísérletezik műholdhálózattal. 

A műholdak a Falcon belsejében Fotó: HO/AFP

A SpaceX közleménye szerint a kilövés után mindössze egy órával sikerült pályára állítani a műholdakat. A több milliárd dolláros költségvetésűre becsült program részleteit a SpaceX viszonylag titokban tartja, Musk annyit árult el pár napja, hogy az egyenként 227 kilogrammot nyomó műholdak pályára állítása az egyik legnehezebb mérnöki feladat volt, mellyel valaha meg kellett birkózniuk. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt