Elon Musk pályára állította az első 60 műholdat az űrbeli internetes projektjéhez

Csütörtök késő este lőttek fel egy Falcon-9-es rakétát Floridában, mely 60 műholdat állított pályára. A tervek szerint a SpaceX egy bolygó körül keringő közvetítő rendszert kíván kiépíteni, amely gyors és stabil internetelérést tudna majd biztosítani világszerte. 

A műholdak egy korai stádiumát jelölik az Elon Musk irányítása alatt álló SpaceX 'Starlink'-hálózatának, melyben a tervek szerint 12 ezer műholdat lőnének majd fel. A SpaceX mellett több vállalat is tervez hasonló projekteket, a brit OneWeb mellett az Amazon is kísérletezik műholdhálózattal. 

A műholdak a Falcon belsejébenFotó: HO/AFP

A SpaceX közleménye szerint a kilövés után mindössze egy órával sikerült pályára állítani a műholdakat. A több milliárd dolláros költségvetésűre becsült program részleteit a SpaceX viszonylag titokban tartja, Musk annyit árult el pár napja, hogy az egyenként 227 kilogrammot nyomó műholdak pályára állítása az egyik legnehezebb mérnöki feladat volt, mellyel valaha meg kellett birkózniuk. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.