Modi fölényesen nyert

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista pártja, az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) nyerte nagy fölénnyel az indiai parlamenti választásokat. A pénteken közzétett végeredmény szerint a pártnak 303 képviselője lesz az 542 fős törvényhozásban.

Ez volt a BJP történetének eddigi legnagyobb választási győzelme, sokat javított a 2014-es eredményéhez képest, amikor Modi hatalomra került, és most nagy vereséget mért fő ellenfelére, az Indiai Nemzeti Kongresszusra (INC). A Rahul Gandhi vezette pártnak a következő öt évben csak 52 képviselői helye lesz a parlament alsóházában.

A hindu nacionalista párt sok szavazatot szerzett az ország hindi nyelvű északi részében, ahol megfigyelők a visszaszorulását várták, és áttörést ért el az ország déli és keleti részében is, ahol hagyományosan nem erre a pártra szavaznak.

Narendra Modi a személyével kapcsolatos népszavazásként kezelte a választást. A kormányfő kampányát a biztonságra és a félelemkeltésre építette fel, az ország védelmezőjének képében tűnve fel, így nem sok szó esett a gyengélkedő gazdaságról.

Fotó: PRAKASH SINGH/AFP

Az elsöprő győzelem egyik jele, hogy Rahul Gandhi elveszítette az Uttar Prades állambeli Amethiben lévő választókerületét, a Nehru-Gandhi politikai dinasztia hagyományos erősségét. Ennek ellenére tagja lesz a következő parlamentnek, mert párhuzamosan egy keralai választókerületben megválasztották.

900 millió szavazásra jogosultat vártak az urnákhoz, hogy áprilisban-májusban megválasszák a hat héten át tartó voksoláson az 543 alsóházi képviselőt. A választási hatóságok az utolsó pillanatban lemondták a választást a Tamilnádu állambeli Vellárban, miután hatalmas mennyiségű készpénzt foglaltak le, így csak 542 képviselőt választottak meg.

A Lok Szabhának, az alsóháznak 545 képviselője van. Az utolsó két képviselőt, az indiai angol közösség tagjait India elnöke közvetlenül nevezi ki a kormányzó párt javaslatára.

A választási eredmények szerint a hét fordulóban tartott maratoni szavazás után az eddigi legtöbb nő kerülhet be a törvényhozásba: az 542 képviselő közül 78 nő, ami rekordnak számít a világ legnagyobb demokráciájában, de még így is alatta marad a világátlagnak, ami szerint majdnem minden negyedik parlamenti képviselő nő.

India volt az egyik első ország, aminek női miniszterelnöke volt, de több mint 50 évvel Indira Gandhi kormányra kerülése után a nők részvétele a politikában továbbra is alacsony.

A női választók száma hagyományosan alacsony, de most először a 67 százalékos részvétel mellett csaknem ugyanannyi női szavazó volt, mint férfi.

A nők aránya a parlamentben most 14 százalék lesz, két százalékponttal magasabb, mint az előző választásokon, de még mindig alacsonyabb, mint a szomszédos Pakisztánban vagy Bangladesben. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.