Együtt szívott Tarantino és Almodovar, a koreai Bong elvitte az Arany Pálmát

Bong Joon Ho joggal boldogFotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Hiába voltak olyan filmek versenyben a cannes-i filmfesztivál fődíjáért, mint Quentin Tarantino  Volt egyszer egy Hollywoodja vagy Pedro Álmodovar Fájdalom és dicsősége, Jim Jarmush zombikomédiája, a Halottak nem hazudnak,  vagy Ken Loachtól a Bocs, hiányoztál, az Arany Pálmát végül a koreai rendező, Bong Joon Ho magyar forgalmazásra is megvett, Parasite (Élősködők) című sötét humorú thrillerje nyerte.

A második számú díjnak számító Grand Prix győztese a szenegáli rendezőnő, Mati Diop filmje, az Atlantique lett, ami menekültekről szól.

A kritikusok hiába szerették Tarantino új filmjét, az végül egyetlen díjat sem kapott. Jarmush nem annyira viccesnek tartott művéhez képest Almodovar önéletrajzi ihletésű filmjét kifejezetten szerették az újságírók, innen végül a filmrendezőt alakító Antonio Banderas kapta meg a legjobb férfi főszereplő díját. A legjobb női színész Emily Beecham lett a Little Joe-ban, Jessica Hasunek brit-osztrák filmjében nyújtott alakításáért.

A legjobb rendező díját a belga Jean-Pierre és Luc Dardenne kapták a Young Ahmed című, egy radikalizálódó muszlim fiúról szóló művűkért.

A zsűri elnöke Alejandro Gonzalez Inarritu mexikói rendező volt.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.