Trump annyira nem aggódik a legutóbbi észak-koreai rakétakísérlet miatt

Donald Trump amerikai elnök vasárnap tokiói látogatásán igyekezett eloszlatni a phenjani rezsim legutóbbi rakétatesztjével kapcsolatos aggályokat és bizakodott abban, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető be fogja tartani ígéreteit.

"Észak-Korea kilőtt néhány kisebb fegyvert, és ez zavarta néhány emberemet és másokat, de nem engem. Bízom abban, hogy Kim főtitkár be fogja tartani a nekem tett ígéretét" - írta az amerikai elnök Twitter-oldalán.

Szombaton John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Tokióban egy kerekasztal-beszélgetésen arról beszélt, hogy Észak-Korea megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait legutóbbi rakétatesztjével.

A kommunista rezsim május 9-én feltehetően rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat tesztelt, amelyeket egy északnyugati bázisról indítottak el a Japán-tenger felé komoly aggodalmakat okozva a szigetországban. Szakértők azt gyanítják, hogy Phenjan új rakétákat próbált ki.

Donald Trump és Abe SindzóFotó: Pool for Yomiuri/The Yomiuri Shimbun

Trump jelenleg négynapos látogatást tesz Japánban. Az amerikai elnök a tervek szerint vasárnap golfozni fog Abe Sindzóval, majd megtekint egy szumó mérkőzést a hétfői csúcstalálkozó előtt, amelyen a japán kormányfővel a kétoldalú kereskedelem kérdései mellett megvitatják az Észak-Korea, Kína és Irán okozta problémákat is. 

Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először az észak-koreai vezetővel, ahol egy sor vitás kérdésben - köztük a Koreai-félsziget atommentesítésében - született megegyezés közöttük. De az atommentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélekedett, hogy Washington egyoldalú követeléseket támasztott és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait.
Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem vezetett kézzelfogható eredményekhez. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.