A Fidesz nélkül is a Néppárté lehet a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben

POLITIKA
2019 május 27., 10:57
comments 371

Az Európai Parlament (EP) honlapján közölt mandátumbecslés szerint immár megkérdőjelezhetetlen, hogy az Európai Néppárt adja a következő öt évre mandátumot kapott parlament legnagyobb frakcióját. 

Az EP nyolc országból gyűjtött hivatalos, tizennyolc helyről kapott előzetes eredményei, továbbá két tagállamból szerzett előzetes becslései alapján készített kalkulációt hétfő délelőtt. 

E szerint így fog kinézni a parlamenti patkó 2019 és 2024 között: 

photo_camera Fotó: https://election-results.eu/european-results/2019-2024/

A legnagyobb frakciót az egyelőre Fideszt is tagjai közt tudó konzervatív Európai Néppárt (EPP) adja majd, 180 képviselővel. Kényelmesen előzik eddigi és várhatóan leendő koalíciós partnerüket, a szocialistákat (S&D), akiknek jelen állás szerint 146 helyük lesz. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy ha végül kizárják sorukból a felfüggesztett státuszban lévő magyar kormánypártot, akkor is az EPP marad a legnagyobb frakció a parlamentben - mivel a Fidesz 13 mandátumot nyert vasárnap. 

Ennek elsősorban szimbolikus jelentősége van, mert a Bizottság elnökének személyéről, illetve jelöléséről első körben nem a parlament, hanem a tagállamok miniszterelnökeit tömörítő Európai Tanács dönt majd. (Emlékezetes, hogy Manfred Weber néppárti csúcsjelölt kampányolt is azzal, hogy ha csak a Fidesz garantálta többséggel lehet bizottsági elnök, abból inkább nem kér.)

A jelenlegi kalkuláció alapján egyértelmű, hogy a nagykoalíciónak nem lenne abszolút többsége a parlamentben, mivel az EPP és az S&D együtt 326 mandátumot szerzett a 751-ből. A legvalószínűbbnek az látszik, hogy a liberális frakcióval, a jelenleg 109 fősre becsült ALDE-vel állnak majd össze. Ez így nagyon is kényelmes, mintegy 58 százalékos többséget jelentene számukra.  

A liberálisok mellett a zöldek és a radikális erők is nagyot erősödtek. A zöldeknek 69 helyük lesz, míg jelen állás szerint a lengyel Jog és Igazságosság vezette Európai Konzervatívok és Reformisták 59, Matteo Salvini és Marine Le Pen szövetsége, a Szabadság és Nemzetek Európája 58, a Nigel Farage vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia 54 helyet szerezhet a parlamentben. 

A szélsőjobboldali erők együttműködésének esélyeiről és buktatóiról itt írtunk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.