Az Európai Néppárt felfüggesztette a Fideszt

politika
2019 március 20., 16:47
comments 1263
Manfred Weber és az EPP elnöke, Joseph Daul érkezik az ülésre
photo_camera Manfred Weber és az EPP elnöke, Joseph Daul érkezik az ülésre Fotó: Emmanuel Dunand/AFP

Szerda este az Európai Néppárt brüsszeli tanácskozása után sajtótájékoztatót tartott Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje (ő vezeti a Néppárt listáját az európai parlamenti választásokon, és ő a pártcsalád jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára). Mivel a tanácskozás fő témája is az volt, felfüggesztik-e a Fideszt a keresztény-konzervatív európai pártcsaládból, Weber is erről beszélt.

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője nem sokkal a sajtótájékoztató előtt kitett az Instagramra egy dokumentumot, amiről azt állította, hogy az Weber Orbánnak szóló ajánlatát tartalmazza.

link Forrás

A dokumentum szerint a Fidesz tagságának felfüggesztése lényegében olyan, mintha kizárnák a pártot, a fideszesek nem is vehetnek részt a Néppárt tanácskozásain, és nem jelölhetnek politikusokat a pártcsalád vezetői közé, ahogyan nem lesznek szavazati jogaik sem a Néppárt tanácskozásain. A Fidesznek ezen kívül el kell távolítania az Európai Néppárt tagját, Jean-Claude Junckert becsmérlő plakátjait, és el kell ismernie, hogy ezzel a kampánnyal komoly politikai károkat okozott, valamint abba kell hagynia a CEU vegzálását. A dokumentum harmadik pontja szerint pedig egy háromfős bizottság (Herman Van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel) vizsgálná meg a magyar viszonyokat, és a Fidesz néppárti tagsága az ő jelentésükben foglaltaktól függ majd.

Két óra tanácskozás után szivárgott ki, hogy Orbán fake news-nak nevezte a Fidesz elleni vádakat, illetve az, hogy módosították a szöveget, eszerint a Fidesz hajlandó lenne felfüggeszteni magát, és három bölcsre bízni a sorsát.

Ehhez képest Joseph Daul, az EPP elnöke a Twitteren közölte, hogy 190 igen, 3 ellenszavazat mellett megszavazták, hogy felfüggesztik a Fideszt.

link Forrás

Weber a sajtótájékoztatón közölte, hogy tiszta és konstruktív eredmény született. Azt mondta, nem a migránspolitikáról vagy a kereszténységről döntöttek, ezekben a kérdésekben egyértelmű az EPP álláspontja. Bejelentette, hogy a Fidesz felfüggesztéséről döntöttek, ami azt jelenti, hogy nem szavazhatnak és nem is vehetnek részt az üléseken sem. Weber azt mondta, a döntés az EPP közös értékei alapján született.

Weber azt mondta, nagyon örül, hogy a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy három bölcsből álló bizottság, amit Herman Van Rompuy vezet majd.

A BBC rákérdezett arra, hogy a Fidesz korábban azt mondta, hogy ha felfüggesztik őket, kilépnek az EPP-ből. Weber arról beszélt, hogy reggel egyeztetett a CEU rektorával, és úgy érzi, van remény arra, hogy a CEU maradhat Budapesten.

Az Euronews arról kérdezett, hogy Orbán megígérte-e, hogy változtat a politikáján, amire Weber azt mondta, az EPP kristálytiszta üzenetet küldött ma, de erről Orbánt kell megkérdezni. Weber nagyon büszke, hogy egységesen lépett fel az EPP, a felfüggesztés szükséges volt. Ezután Weber sietve távozott.

A fideszes média úgy tálalja a hírt, hogy nem zárják ki a Fideszt és nem is függesztik fel a néppárti tagságát, a Fidesz úgy döntött, hogy egy ideig önként felfüggeszti részvételét az Európai Néppárt munkájában. Ez annyiban nem igaz, hogy a Fideszt tényleg felfüggesztette az EPP, hiába értett ezzel egyet a Fidesz.

Orbán Viktor is ezt kommunikálta a vita után tartott sajtótájékoztatóján. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.