Orbán szerint ők maguk kérték a felfüggesztést, mert az megengedhetetlen lett volna, ha felfüggesztik őket

POLITIKA
2019 március 20., 18:34
comments 492

Nem a Fideszről, hanem az Európai Néppárt jövöjéről szól a vita - mondta Orbán Viktor a több mint háromórás brüsszeli vita után, ami a Fidesz kizárásáról szólt, és a vége az lett, hogy a Fidesz azonnali hatállyal nem vehet részt az Európai Néppárt munkájában. 

Az Európai Néppárt szerint ők nagy többséggel megszavazták a Fidesz felfüggesztését. Orbán ugyanakkor azt mondta, hogy a Fidesz maga kérte a felfüggesztést, azt ugyanis nem engedte volna meg, hogy a pártját felfüggeszék vagy kizárják. 

Akár így, akár úgy, a végeredmény: a Fidesz politikusai mostantól nem vehetnek részt a Néppárt tanácskozásain, és nem jelölhetnek politikusokat a pártcsalád vezetői közé, ahogyan nem lesznek szavazati jogaik sem a Néppárt tanácskozásain.

Ez ideiglenes állapot, a Néppárt ugyanis háromtagú küldöttséget küld Magyarországra. Ennek tagjai: Herman Van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel. Az ő jelentésüktől függ a végleges döntés a Fidesz néppárti tagságától.

Orbán szerint ez rendben van így, ugyanaz a minta, mint 2000-ben volt, amikor az osztrák Néppártot zárták ki, mert bevette a kormányában Haider Szabadságpártját. Az osztrák kancellár akkor  Wolfgang Schüssel volt, aki most benne van a Magyarországot vizsgáló bölcsek tanácsában. Orbán el is viccelt azzal, hogy ezek szerint 20 év múlva ő fogja vizsgálni a svéd viszonyokat, ez nincs ellenére. Nevetést viszont inkább az váltott ki az újságírók közül, hogy a kormány a plakátokon nem is támadta Junckert. 

Hogy mikor jönnek a vizsgálók, azt Orbán nem tudta megmondani, de az biztos, hogy csak az EP-választás után lesz döntés, addig a Néppártért kampányol a Fidesz. Magyar részéről Orbán a Novák Katalin, Varga Judit, Szájer József hármast jelölte ki a tárgyalásra. 

Hamarosan jelentkezünk Magyari Péter gyorselemzésével. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.