Váratlanul nagyot nyert Jarosław Kaczyński és a jobboldal Lengyelországban

2019 május 27., hétfő 7:27
69

96 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 46 százalékát szerezte meg a kormányzó Jog és Igazságosság Lengyelországban, és ezzel legyőzte az egy közös listán induló ellenzéket, a Polgári Platform vezette Európai Koalíció névre keresztelt pártszövetséget, amely csak 38 százalékra volt jó. 

Az eredmény, és főleg a különbség meglepetés, és jó jel a jobboldal számára az ősszel esedékes parlamenti választások előtt.  

Jaroslaw Kaczynski üdvözli támogatóit az EP-választás eredményhirdetése után 2019. május 26-án Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

A két nagy tömbbön kívül egyetlen párt ugrott meg a bejutási küszöböt: a baloldali-liberális  Robert Biedron Tavasza 6 százalékot szerzett. Nem jutott mandátumhoz a szélsőjobboldali  Konfederáció pártszövetsége.  

Jarosław Kaczyński pártjának eddig 15 széke volt az Európai Parlamentben, mostantól viszont 24 helyük lesz, ami nagyon nagy eredmény. Az elnök nem véletlenül volt boldog a vasárnap esti nagygyűlésen, ahol már arról beszélt, ez a diadal fontos lépés az őszi választások győzelme felé vezető úton. 

A Jog és Igazságosság egyértelmű győzelme azért is rossz jel az ellenzéknek, mert az EP-választáson jellemzően a nagyobb városok és a magasabb végzettségűek vesznek részt, ők pedig inkább kritikusak a kormánnyal szemben. Nagy reményeket fűztek pedig az egységesült ellenzék szerepléséhez, de az eredmény egyértelmű csalódás. Ezzel együtt van rá esély, hogy a pártszövetség fennmarad az őszi választásokig, de elég színes koalícióról van szó: benne többek közt kereszténydemokrata civil tömörüléstől a volt kommunista baloldali szövetségig. 

Kaczyński nagy győzelme felveti annak a kérdését is, hogy vajon a lengyel jobboldal hol talál most helyet magának az európai pártcsaládok között. A kiugró eredménnyel olyan helyzetbe kerültek, hogy nem feltétlenül nekik kell igazodniuk az olasz nemzeti radikálisok által kezdeményezett új formációhoz. 

A Jog és Igazságosság jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformistákkal (European Conservatives and Reformists) pártcsaládjának vezető ereje. (Politico)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt