Váratlanul nagyot nyert Jarosław Kaczyński és a jobboldal Lengyelországban

Több 444 videó?
Szeretném

96 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 46 százalékát szerezte meg a kormányzó Jog és Igazságosság Lengyelországban, és ezzel legyőzte az egy közös listán induló ellenzéket, a Polgári Platform vezette Európai Koalíció névre keresztelt pártszövetséget, amely csak 38 százalékra volt jó. 

Az eredmény, és főleg a különbség meglepetés, és jó jel a jobboldal számára az ősszel esedékes parlamenti választások előtt.  

Jaroslaw Kaczynski üdvözli támogatóit az EP-választás eredményhirdetése után 2019. május 26-ánFotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

A két nagy tömbbön kívül egyetlen párt ugrott meg a bejutási küszöböt: a baloldali-liberális  Robert Biedron Tavasza 6 százalékot szerzett. Nem jutott mandátumhoz a szélsőjobboldali  Konfederáció pártszövetsége.  

Jarosław Kaczyński pártjának eddig 15 széke volt az Európai Parlamentben, mostantól viszont 24 helyük lesz, ami nagyon nagy eredmény. Az elnök nem véletlenül volt boldog a vasárnap esti nagygyűlésen, ahol már arról beszélt, ez a diadal fontos lépés az őszi választások győzelme felé vezető úton. 

A Jog és Igazságosság egyértelmű győzelme azért is rossz jel az ellenzéknek, mert az EP-választáson jellemzően a nagyobb városok és a magasabb végzettségűek vesznek részt, ők pedig inkább kritikusak a kormánnyal szemben. Nagy reményeket fűztek pedig az egységesült ellenzék szerepléséhez, de az eredmény egyértelmű csalódás. Ezzel együtt van rá esély, hogy a pártszövetség fennmarad az őszi választásokig, de elég színes koalícióról van szó: benne többek közt kereszténydemokrata civil tömörüléstől a volt kommunista baloldali szövetségig. 

Kaczyński nagy győzelme felveti annak a kérdését is, hogy vajon a lengyel jobboldal hol talál most helyet magának az európai pártcsaládok között. A kiugró eredménnyel olyan helyzetbe kerültek, hogy nem feltétlenül nekik kell igazodniuk az olasz nemzeti radikálisok által kezdeményezett új formációhoz. 

A Jog és Igazságosság jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformistákkal (European Conservatives and Reformists) pártcsaládjának vezető ereje. (Politico)