Hivatalosan is betegségként ismerik el a kiégési szindrómát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

45 évvel azután, hogy Herbert J. Freudenberg amerikai pszichológus leírta, hivatalosan is felvették a betegséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hivatalos diagnosztikai kézikönyvébe, az ICD-11-be.

Vagyis mostantól hivatalos orvosi diagnózisnak számít, ha valakinél megállapítják, hogy kiégési szindrómában szenved. A hivatalos szakkönyv meghatározása szerint a kiégés tünetei a következők:

  • fáradtság és fizikai kimerültség;
  • eltávolodás a munkától, negatív, cinikus érzelmek a munkával kapcsolatban;
  • csökkenő professzionális hatékonyság.

Mielőtt egy orvos kiégéssel diagnosztizálhat egy beteget, még ki kell zárnia más betegségeket, például a szorongást vagy az alkalmazkodási zavarokat. A kiégést ráadásul a leírás szerint kizárólag a munkahelyi környezethez kapcsolódóan lehet diagnosztizálni, az élet más területein ezek szerint nem léphet fel a tünetegyüttes, illetve ha fel is lép, másfajta betegségre utal.

A kiégést, mint tünetegyüttest tehát már 45 éve tanulmányozzák a kutatók. Megállapításaik szerint elsősorban a humán szolgáltatások területén dolgozók körében nagy a veszélye, elsőként krízisintevenciós központok, egészségügyi és szociális intézmények dolgozóinál figyelték meg, de aztán pedagógusoknál, jogászoknál, rendőröknél is tapasztalták.

A kiégési szindróma betegségként való elismerése logikus fejlemény. Bár az elmúlt 45 év javában nem tekintették önálló mentális betegségnek, Linda és Torsten Heinmann kutatók 2017-ben a téma szakirodalmát áttekintő kutatásukban arra jutottak, hogy mégis az elmúlt évtizedek egyik legtöbbet tárgyalt mentálhigiéniás problémájának számított". Heinemannék szerint annak, hogy eddig nem kezelték külön betegségként, javarészt az volt az oka, hogy a kutatások a kiégés okaira és körülményeire, nem pedig a diagnosztizálására koncentráltak. (Via CNN)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.