Az Európai Központi Bank aggódik az eurózóna stabilitása miatt

eu
2019 május 29., 09:26
comments 44

Az Európai Központi Bank attól tart, hogy a konjunktúra lehűlése további kockázatokat jelent az euróövezet pénzügyi stabilitására – áll az EKB féléves pénzügyi stabilitási jelentésében.

Luis de Guindos, az EKB alelnöke Frankfurtban azt mondta, az első számú kihívás a gazdasági növekedés lelassulása. A globális konjunkturális kilátások bizonytalansága máris hozzájárult a pénzpiac ingadozásaihoz – mondta.

Ha a globális gazdaság a vártnál lassabban bővül, és a kereskedelmi konfliktusok eszkalálódnak, az euróövezet eladósodott tagországai nehezebben és drágábban jutnak hitelhez a nemzetközi tőkepiacokon – írja a bank.

Egy tiltakozó nő zavarja meg Mario Draghi, EKB-elnök sajtótájékoztatóját Frankfurtban 2015. április 15-én.
photo_camera Egy tiltakozó nő zavarja meg Mario Draghi, EKB-elnök sajtótájékoztatóját Frankfurtban 2015. április 15-én. Fotó: Daniel Roland/AFP

A pénzügyi fegyelem hiánya, a költségvetési és strukturális reformok halogatása növelheti a nyomást a sebezhetőbb tagországokra. A jelentés itt név szerint nem említi Olaszországot, de utal az olasz kockázati felárak emelkedésére.

Az EKB szerint az eurózónában alacsony marad a bankok nyereségessége, és több bank a befektetői által elvártnál kevesebb profitot termel. A pénzintézeteknek többek között csökkenteniük kell a költségeiket, és új bevételi források után kell nézniük – írja az EKB. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.