Az Európai Központi Bank aggódik az eurózóna stabilitása miatt

eu
2019 május 29., 9:26
comments 45

Az Európai Központi Bank attól tart, hogy a konjunktúra lehűlése további kockázatokat jelent az euróövezet pénzügyi stabilitására – áll az EKB féléves pénzügyi stabilitási jelentésében.

Luis de Guindos, az EKB alelnöke Frankfurtban azt mondta, az első számú kihívás a gazdasági növekedés lelassulása. A globális konjunkturális kilátások bizonytalansága máris hozzájárult a pénzpiac ingadozásaihoz – mondta.

Ha a globális gazdaság a vártnál lassabban bővül, és a kereskedelmi konfliktusok eszkalálódnak, az euróövezet eladósodott tagországai nehezebben és drágábban jutnak hitelhez a nemzetközi tőkepiacokon – írja a bank.

photo_camera Egy tiltakozó nő zavarja meg Mario Draghi, EKB-elnök sajtótájékoztatóját Frankfurtban 2015. április 15-én. Fotó: Daniel Roland/AFP

A pénzügyi fegyelem hiánya, a költségvetési és strukturális reformok halogatása növelheti a nyomást a sebezhetőbb tagországokra. A jelentés itt név szerint nem említi Olaszországot, de utal az olasz kockázati felárak emelkedésére.

Az EKB szerint az eurózónában alacsony marad a bankok nyereségessége, és több bank a befektetői által elvártnál kevesebb profitot termel. A pénzintézeteknek többek között csökkenteniük kell a költségeiket, és új bevételi források után kell nézniük – írja az EKB. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt