Az Európai Központi Bank aggódik az eurózóna stabilitása miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Európai Központi Bank attól tart, hogy a konjunktúra lehűlése további kockázatokat jelent az euróövezet pénzügyi stabilitására – áll az EKB féléves pénzügyi stabilitási jelentésében.

Luis de Guindos, az EKB alelnöke Frankfurtban azt mondta, az első számú kihívás a gazdasági növekedés lelassulása. A globális konjunkturális kilátások bizonytalansága máris hozzájárult a pénzpiac ingadozásaihoz – mondta.

Ha a globális gazdaság a vártnál lassabban bővül, és a kereskedelmi konfliktusok eszkalálódnak, az euróövezet eladósodott tagországai nehezebben és drágábban jutnak hitelhez a nemzetközi tőkepiacokon – írja a bank.

Egy tiltakozó nő zavarja meg Mario Draghi, EKB-elnök sajtótájékoztatóját Frankfurtban 2015. április 15-én.Fotó: Daniel Roland/AFP

A pénzügyi fegyelem hiánya, a költségvetési és strukturális reformok halogatása növelheti a nyomást a sebezhetőbb tagországokra. A jelentés itt név szerint nem említi Olaszországot, de utal az olasz kockázati felárak emelkedésére.

Az EKB szerint az eurózónában alacsony marad a bankok nyereségessége, és több bank a befektetői által elvártnál kevesebb profitot termel. A pénzintézeteknek többek között csökkenteniük kell a költségeiket, és új bevételi források után kell nézniük – írja az EKB. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.