Az év elején 15 százalékos leépítés történt a minisztériumoknál

A G7 azt írja, hogy rengeteg munkavállalót elbocsátottak vagy áttettek máshova a minisztériumokban, bár pont a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda még mindig csak nő. A lap szerint a megmaradt minisztériumi dolgozók viszont sok bónuszt kapnak az alapbérükön felül.

A kormány dokumentumgyűjtőjébe felkerült az összes minisztérium beszámolója arról, hogy 2018 óta negyedévenként hány ember milyen beosztásban dolgozik náluk, és mennyit kapnak különböző jogcímeken. Eddig csak a Honvédelmi Minisztérium és az Agrárminisztérium tette fel ezeket az adatokat, amúgy a zárszámadási törvények mellékleteiben szerepeltek a minisztériumok és a háttérintézmények adatai.

Magyarországon több mint 500 ezer ember kapja a fizetését a központi költségvetés szerveitől (sőt, önkormányzatokkal együtt több mint 800 ezren dolgoznak az államnak), ez pedig több mint a duplája a 2010 előtti számnak. Mivel folyamatosan csökken a munkaképes korú emberek száma, és munkaerőhiány alakult ki, egy ideje hallani arról, hogy a minisztériumok leépítésekbe kezdenek, és most kiderült, hogy tényleg megvágták a minisztériumi dolgozók létszámát: a tavalyi utolsó negyedév és az idei első negyedév között összesen 15 százalékos leépítés történt.

A legtöbb embert a Pénzügyminisztérium, a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma bocsátotta el, de arányaiban leginkább a Honvédelmi Minisztérium, az Igazságügyi Minisztérium és az Agrárminisztérium létszáma csökkent. Eközben Rogán minisztériuma 2018 elejéhez képest 40 százalékkal, 110 fővel nőtt.

Fotó: botost/444.hu

Összesen kb. 2000 embert bocsátottak el (összesen 852 millió forint ment végkielégítésekre), de még mindig többen dolgoznak a minisztériumokban, mint 2016-ban. (G7)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.