Az év elején 15 százalékos leépítés történt a minisztériumoknál

A G7 azt írja, hogy rengeteg munkavállalót elbocsátottak vagy áttettek máshova a minisztériumokban, bár pont a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda még mindig csak nő. A lap szerint a megmaradt minisztériumi dolgozók viszont sok bónuszt kapnak az alapbérükön felül.

A kormány dokumentumgyűjtőjébe felkerült az összes minisztérium beszámolója arról, hogy 2018 óta negyedévenként hány ember milyen beosztásban dolgozik náluk, és mennyit kapnak különböző jogcímeken. Eddig csak a Honvédelmi Minisztérium és az Agrárminisztérium tette fel ezeket az adatokat, amúgy a zárszámadási törvények mellékleteiben szerepeltek a minisztériumok és a háttérintézmények adatai.

Magyarországon több mint 500 ezer ember kapja a fizetését a központi költségvetés szerveitől (sőt, önkormányzatokkal együtt több mint 800 ezren dolgoznak az államnak), ez pedig több mint a duplája a 2010 előtti számnak. Mivel folyamatosan csökken a munkaképes korú emberek száma, és munkaerőhiány alakult ki, egy ideje hallani arról, hogy a minisztériumok leépítésekbe kezdenek, és most kiderült, hogy tényleg megvágták a minisztériumi dolgozók létszámát: a tavalyi utolsó negyedév és az idei első negyedév között összesen 15 százalékos leépítés történt.

A legtöbb embert a Pénzügyminisztérium, a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma bocsátotta el, de arányaiban leginkább a Honvédelmi Minisztérium, az Igazságügyi Minisztérium és az Agrárminisztérium létszáma csökkent. Eközben Rogán minisztériuma 2018 elejéhez képest 40 százalékkal, 110 fővel nőtt.

Fotó: botost/444.hu

Összesen kb. 2000 embert bocsátottak el (összesen 852 millió forint ment végkielégítésekre), de még mindig többen dolgoznak a minisztériumokban, mint 2016-ban. (G7)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.