Az MTA nem fogadja el a kormány javaslatát

Több 444 videó?
Szeretném

A Magyar Tudományos Akadémia vezetése 2019. május 27-én délután kapta meg a kutatóhálózatának leválasztását célzó jogszabálytervezet normaszövegét az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól - közölte az MTA.

Az Akadémia közleménye szerint Lovász László elnök kedden levélben tájékoztatta az Palkovics László minisztert arról, hogy a normaszöveg-tervezetben foglaltak tartalmát ebben a formában nem fogadja el, és jelezte, hogy az Akadémia működését alapvetően befolyásoló törvénymódosítás során az Akadémia élni kíván törvény által biztosított véleményezési jogával, “megfelelő és észszerű határidőt igényelve észrevételei megtételére”.

AZ MTA szerint a minisztérium jelezte, hogy kész a jogszabálytervezettel kapcsolatos egyeztetésre. Erre várhatóan május 30-án, csütörtökön délután kerül sor.

Az akadémiai kutatóhelyek vezetői szerda reggel közölték, hogy csaknem egyhangúlag tiltakoznak a kormány javaslata ellen.  Az Index kedden írta meg, hogy az elmúlt hetekben az MTA vezetőit Palkovics Lászlóék már el sem hívták a minisztériumi egyeztetésekre, és a kormány az MTA közgyűlésének döntését figyelmen kívül hagyva elvenné a kutatóhálózatot az MTA fennhatósága alól.

Az akadémikusokból álló Stádium 28 kör arra szólította fel az országgyűlési képviselőket, hogy ha ilyen formában kerül a javaslat a Parlament elé, azt szavazzák le, mert alkotmányellenes, antidemokratikus és elhibázott.