A kormány augusztus 1-én rabolhatja el az MTA kutatóhálózatát

politika
2019 május 28., 05:51
comments 293

Az Index azt írja, hogy az elmúlt hetekben az MTA vezetőit Palkovics Lászlóék már el sem hívták a minisztériumi egyeztetésekre. A lap szerint nem informálták őket a sorsukkal kapcsolatban, a leveleikre nem válaszoltak a minisztériumból, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem írta alá azokat a nemzetközi konzorciumi kötelezettségvállalásokat sem, amik egyes akadémiai kutatások folytatásához szükségesek lennének.

Az Index azt írja, a kormány az MTA közgyűlésének döntését figyelmen kívül hagyva elvenné a kutatóhálózatot az MTA fennhatósága alól, és bár az egyeztetésekbe a törvény szerint be kellene vonni az MTA-t, ez nem történt meg. Palkovicsék az EP-választás után gyorsan a parlament elé viszik a törvénymódosítás-csomagot – írja az Index, ami látta a tervezetet, aminek ezek főbb elemei:

  • Az MTA-tól elveszik mind a 15 kutatóintézetét, és egy új, állami kutatóhálózat (Eötvös Loránd Kutatási Hálózat) alá helyezik.
  • Ennek a 13 fős irányító testületébe 6 tagot a kormány, 6-ot az MTA jelöl, az elnökét közös javaslat alapján a miniszterelnök nevezi ki. Ezt a rendszert akarta Palkovics, az MTA javasolt arányát (egyharmad kormány-, egyharmad MTA- és egyharmad kutatóhálózat-jelölt) elutasítják.
  • Ez a testület dönt a kutatóhelyek átszervezéséről, megszüntetéséről vagy újak csatlakozásáról és a kutatóhelyek vezetőiről is.
  • Feláll a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT), amiben még nagyobb a kormány befolyása: az elnöke Palkovics László, és az összes tagra ő tesz javaslatot, az MTA-nak itt csak egy képviselője lesz. Ez a testület tesz javaslatokat a támogatandó kutatási főirányokra.
  • AZ MTA-t törvényerővel kötelezik arra, hogy adja át ingyenes használatba a kutatóintézetek épületeit, infrastruktúráját, teljes eszközparkját, tulajdonát.
Lovász László, az MTA elnöke (j) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a testület 191. közgyűlése előtt az MTA budapesti székházában 2019. május 6-án.
photo_camera Lovász László, az MTA elnöke (j) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a testület 191. közgyűlése előtt az MTA budapesti székházában 2019. május 6-án. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Az Index szerint már augusztus 1-én hatályba léphetnek a módosítások. Korábban Palkovics és Orbán Viktor is azt hazudta, nem államosítják a kutatóintézeteket, a tulajdon szent és sérthetetlen. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.