A kormány augusztus 1-én rabolhatja el az MTA kutatóhálózatát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Index azt írja, hogy az elmúlt hetekben az MTA vezetőit Palkovics Lászlóék már el sem hívták a minisztériumi egyeztetésekre. A lap szerint nem informálták őket a sorsukkal kapcsolatban, a leveleikre nem válaszoltak a minisztériumból, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem írta alá azokat a nemzetközi konzorciumi kötelezettségvállalásokat sem, amik egyes akadémiai kutatások folytatásához szükségesek lennének.

Az Index azt írja, a kormány az MTA közgyűlésének döntését figyelmen kívül hagyva elvenné a kutatóhálózatot az MTA fennhatósága alól, és bár az egyeztetésekbe a törvény szerint be kellene vonni az MTA-t, ez nem történt meg. Palkovicsék az EP-választás után gyorsan a parlament elé viszik a törvénymódosítás-csomagot – írja az Index, ami látta a tervezetet, aminek ezek főbb elemei:

  • Az MTA-tól elveszik mind a 15 kutatóintézetét, és egy új, állami kutatóhálózat (Eötvös Loránd Kutatási Hálózat) alá helyezik.
  • Ennek a 13 fős irányító testületébe 6 tagot a kormány, 6-ot az MTA jelöl, az elnökét közös javaslat alapján a miniszterelnök nevezi ki. Ezt a rendszert akarta Palkovics, az MTA javasolt arányát (egyharmad kormány-, egyharmad MTA- és egyharmad kutatóhálózat-jelölt) elutasítják.
  • Ez a testület dönt a kutatóhelyek átszervezéséről, megszüntetéséről vagy újak csatlakozásáról és a kutatóhelyek vezetőiről is.
  • Feláll a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT), amiben még nagyobb a kormány befolyása: az elnöke Palkovics László, és az összes tagra ő tesz javaslatot, az MTA-nak itt csak egy képviselője lesz. Ez a testület tesz javaslatokat a támogatandó kutatási főirányokra.
  • AZ MTA-t törvényerővel kötelezik arra, hogy adja át ingyenes használatba a kutatóintézetek épületeit, infrastruktúráját, teljes eszközparkját, tulajdonát.
Lovász László, az MTA elnöke (j) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a testület 191. közgyűlése előtt az MTA budapesti székházában 2019. május 6-án.Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Az Index szerint már augusztus 1-én hatályba léphetnek a módosítások. Korábban Palkovics és Orbán Viktor is azt hazudta, nem államosítják a kutatóintézeteket, a tulajdon szent és sérthetetlen. (Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.