Budapest testvérvárosi megállapodást köt Kazahsztán fővárosával, Nurszultannal

2019 május 29., szerda 6:41
151

Testvérvárosi megállapodást köt Budapest és Kazahsztán fővárosa, Nurszultan.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán 19 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett hagyta jóvá a megállapodást, amit majd a kazah fővárosban írhatnak alá. Nurszultant idén nevezték át egy pillanat alatt, az új nevét az idén váratlanul háttérbe húzódó, de így még hatalmasabbá váló első elnökről, Nurszultan Nazarbajevről kapta, korábban Asztana, azaz Főváros volt a neve.

Magyarország és Kazahsztán fővárosának együttműködését egy 2002. június 9-én aláírt megállapodás jelöli ki. A dokumentum által rögzített keretek között Budapest kiváló kapcsolatokat alakított ki a fővárossal.

Bakhyt Sultanov, a kazah főváros főpolgármestere első hivatalos útján 2018 decemberében jött Budapestre, és megbeszélést tartott Tarlós István főpolgármesterrel. Akkor a két városvezető egyetértett abban, hogy megújítják a fővárosok együttműködését, és egy magasabb szintű, testvérvárosi megállapodás formájában rögzítik azt 2019-ben.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Nurszultan Nazarbajev kazah államfő találkozója Nurszultanban 2019. április 24-én. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

„Magyarország számára Kazahsztán nemcsak fontos politikai, gazdasági, kereskedelmi és kulturális partner Közép-Ázsiában, hanem egy olyan nemzet, amellyel közös eredet-tudati, történelmi és kulturális gyökerei is vannak”

– áll az elfogadott előterjesztésben, ami szerint a kapcsolatok fejlesztését segítette a közvetlen légi járat nyitása Budapest és Asztana között 2017 júniusától. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt