Hiába próbáltak sztrájkolni a budapesti Vörösmarty Gimnázium tanárai

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Sztrájkolni készültek csütörtökön a budapesti VIII. kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára. A sztrájk végül elmaradt, mert a tanárokat képviselő szakszervezet, a PDSZ nem tudottmegállapodni az iskolát felügyelő tankerülettel a minimális szolgáltatásokról. A magyar törvények szerint a tanárok csak ilyen előzetes megállapodás alapján sztrájkolhatnának, de tájékoztatásuk szerint a tankerület "elszabotálta" a megegyezést a szakszervezettel.

  • A tanárok amúgy a közalkalmazotti illetménytábla rendezését (a bérek emelését);
  • a pedagógusok kötelező óraszámának, illetve a neveléssel-oktatással lekötött munkaidejének a korábbi közoktatási törvényben foglaltak szerinti (jellemzően 22 tanóra) visszaállítását;
  • az ezen felül elvégzett munka minden esetben túlmunkaként való elszámolását;
  • a pedagógus-életpályamodell egyes fizetési osztályainak egyes kategóriájához tartozó besorolási illetmények, illetve alapbérek kiszámításának az aktuális minimálbérhez való kötését;
  • valamint a sztrájktörvény módosítását követelik.

Ez utóbbit pont azért, hogy a jövőben kiszámítható, törvényes keretek között sztrájkolhassanak, ha más eszközük már nem marad az érdekérvényesítésre.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.