Leúszott a sínekről egy villamos a Fehérvári úton, az utasok próbálták visszalökni

A cím feletti videón az látható, amint a Fehérvári úton az esőben az utasok próbálnak helyrelökni a síneken egy villamost, miután az az eső miatt kisiklott / elúszott a pályáról. A videót webfejlesztő kollégánk, Levente készítette, aki azt mondta, hogy a BKV munkatársai kérték az utasokat, hogy segítsenek helyrerakni a szerelvényt, de nem nagyon sikerült a dolog.

UPDATE 1030

Két olvasónk is árnyalta a történteket:

A felvételen az látszik, ahogy az utasok nem túl lelkes támogatásával a villamost a vágányokon előre próbálják mozdítani. A problémát ugyanis az okozta, hogy a villamos (egyetlen) áramszedője (hirtelen fékezés vagy a járművezető figyelmetlensége miatt) egy kiszigetelt felsővezeték-szakasz alatt állt meg, ezért a vontatómotorok nem kaptak áramot. Mivel egy ilyen szigetelőpálca kb. 1 m hosszú, az áramszedő palettája pedig majdnem 50 cm széles, valóban csak pár tíz centit kell mozdítani a kocsin, hogy ismét feszültség alá kerüljön a rendszer. Mivel a következő villamoskocsival az eltérő vonókészülék miatt nem lehetett összekapcsolni, maradt a humán erőforrás. (Ilyenkor nyilván elindítja a BKV a villamoskocsik vontatására is alkalmas többcélú járművét, de mivel ebből egy van a városban, kell egy kis idő, mire odaér :-).) Egyébként tíz lelkes ember egy fékezetlen villamoskocsit simán meg tud mozdítani vízszintes pályán.

Szóval nem, nem a pályán lévő vízen úszott fel a villamoskocsi. Egyrészt a súlya miatt ez eleve nem következhet be, de a társasági szabályozás szerint nem is lehet olyan mértékben elöntött pályán közlekedni villamossal, ahol a víz eléri a kocsiszekrény alját.

Illetve

A villamos a sínen van semmi baja. Azon a részen a felső vezetékben van egy szakasz szigetelő amely részen nincs áram. Ha véletlenül itt áll meg a villamos akkor nem fog tudni elindulni. Ez kb 20cm es rész ezen kell az embereknek át tolni a villamost, hogy ismét legyen áram és a villamos mehessen tovább.

Olvasóink segítségét köszönjük, a tévedésért a villamostól és minden más érintettől is elnézést kérünk!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.