Másfél évvel ezelőtt is pont ugyanott ütközött össze egy sétahajó és egy szállodahajó a Dunán, ahol a szerda esti katasztrófa történt

75 évvel ezelőtt a Balatonon borult fel egy hajó, akkor többen meghaltak. A mostanihoz hasonló, de csak sérüléssel járó baleset viszont már történt pontosan ugyanott, mint szerdán: egy sétahajó és egy szállodahajó ütközött össze másfél évvel ezelőtt

- erről Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára csütörtök reggel az MTI-nek.

Szerinte emberi hiba állhatott a szerda esti baleset hátterében, hiszen a hajók fel vannak szerelve műholdas helymeghatározóval, így négy méteres pontossággal meg tudják határozni a saját és a többi hajó helyzetét, illetve mozgását, ráadásul szerda este nem voltak annyira rossz látási viszonyok, így akár szemmel is követni lehetett volna a másik hajó mozgását.

Egy akkora vízi jármű, mint a szállodahajó 12-15 kilométer per órával tud menni, és mintegy 1000 tonnát nyom - mondta a szakértő.
Szerint a baleset körülményeit minden részletre kiterjedően tisztázni tudják majd, mert a hajók mozgását egy "külső feketedoboz" rögzíti. Ez azt jelenti, hogy a közlekedési adatokat folyamatosan rávetítik egy térképre, de rögzítik a rádióforgalmat is, s így követnek minden hajót.

A főtitkár hangsúlyozta, a magyarországi előírások szigorúan szabályozzák a hajóforgalmat, de a fővárosi szakasz még éjszaka is nagyon telített, átlagosan mintegy 70 hajó közlekedik ilyenkor is.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.