A szigorú abortusztörvény miatt filmstúdiók sora készül bojkottálni Georgia államot

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Még több hollywoodi filmstúdió, a Viacom, a CBS, a Sony, az AMC, az NBCUniversal és a WarnerMedia is szót emelt a georgiai abortusztörvény ellen. A túlzottan szigorú jogszabály miatt újra kell gondolniuk az itteni produkciókat - írja a The Hollywood Reporter.

A héten korábban már a Disney is bejelentette, hogy "nehéz lesz folytatni" a Disney-filmek forgatásait az állam területén.

Brian Kemp kormányzóFotó: Kevin C. Cox/AFP

Georgia republikánus kormányzója, Brian Kemp májusban írta alá az úgynevezett "szívdobbanástörvényt", mely csak abban az esetben teszi lehetővé a terhesség hatodik hete után a megszakítást, ha az anya élete veszélyben van.

A törvény várhatóan január elsején lép életbe, ha addig bírósági döntések nem állják útját.

A georgiai törvény óriási felháborodást keltett Hollywoodban. A Netflix streamingszolgáltató azt közölte, "újragondolja" az államba tervezett munkákat.

Filmsztárok, köztük Amy Schumer, Ben Stiller, Christina Applegate és Alec Baldwin levelet írtak a kormányzónak, amelyben tudatták vele, hogy "megtesznek mindent, ami hatalmukban áll, hogy a filmes munkákat olyan államokba vigyék, amelyek biztonságosabbak a nők számára".

Georgiában több mint 90 ezren dolgoznak a filmes és tévés produkciókon, melyeket az akár 30 százalékot is elérő adókedvezmény vonzott az államba. (MTI, Guardian)