Búvár: Rettenetesek a körülmények a víz alatt a hajóroncsnál

Több 444 videó?
Szeretném

Semmi nem lehet látni a víz alatt – mondta az M1-nek Kovács Gábor, a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület búvárja, aki elsőként merült le az elsüllyedt Hableány hajóhoz. “Rettenetesek a körülmények a víz alatt, ipari búvárok és katasztrófavédelmi búvárok merülnek csak ilyen körülmények között” – mondta Kovács.

Kovács szerint egy ország gondolkodik most azon, mit tehetnek ilyenkor a búvárok. A válasz: meg kell tenni, amit mégsem lehet megtenni.

Kovács Gábor

“Szembesültünk azzal, hogy lehetetlen ilyenkor dolgozni. Leengedtük a létrát, pozícióba helyeztük. Van egy kisegítő személyzet, egy merülésvezető, mentőbúvárok, egy hajóscsoport. Lementünk, körbenéztem, gyakorlatilag nulla látás távolság van” – mondta. Hozzátette: a hajóra nem tudott átmenni a Duna erős sodrása miatt. Most azon dolgoznak, hogy leárnyékolják a hajó előtti szakaszt, hogy a búvár be tudjon jutni a hajótestbe. Ezzel lényegében megelőznék, hogy az erős sodrás elsodorja őket.

A nulla látótávolságban való munkáról a búvár azt mondta: “a merülés előtt van egy eligazítás, amin kapunk egy tervet, megnézzük a metszetrajzokat, vizualizáljuk az egészet, és ha már lent vagyunk, ha van látótávolság, ha nincs, nem akadályoz minket, ha nem látunk”.

A riporter rákérdezett a külföldi búvárok közreműködésére is. “Nekünk könnyebb dolgunk van, mert itthon vagyunk, és ebben a közegben ténykedünk napi szinten” - mondta Kovács. Ezzel szemben az osztrákok azt mondták, a nehéz körülmények miatt nem vállalják a merülést. A koreaiak nem ismerik a magyarok nehézbúvár felszerelését, de a későbbiekben megpróbálkoznak a merüléssel.