Jó hír azoknak, akik szurkolnak a sikeres magyar üzletembereknek: Mészáros Lőrinc három cégéből 17 milliárd forintos osztalékot vett fel

gazdaság
2019 május 31., 12:37

Megjelent Mészáros Lőrinc három, vélhetően legnagyobb bevételű cégének tavalyi évről készült hivatalos mérlege. Kicsit bizonytalanul írom ezt le, mert simán lehet, hogy ezek csak nagy bevételű cégek, és vannak a birodalomban erősebb szereplők.

Maradjunk abban, hogy megjelent három nagy Mészáros Lőrinc cég mérlege.

A legklasszikusabb a Mészáros és Mészáros Kft.. Az a legkevesebb, hogy nincs ok a panaszra. A cég árbevétele az előző évi 21 milliárdról 51 milliárd forintra nőtt. A tiszta haszon is a megszokott dinamikában: 3,7 milliárdról 5 milliárd gyarapodott. Mészáros májusban ki is vette osztalékként az 5 millárd forintot. 

A másik cégnél, a vasútépítésben utazó R-Kordnál némi aggodalomra adhat okot, hogy a nagy növekedési periódus megállt. A 2017-es 36,3 milliárdos bevételhez képest tavaly valamivel kisebb, 35,8 milliárdos bevételt produkált a cég. Az adózott nyeresége 7,5 milliárdról "szerény" 5,99 milliárdra csökkent. Ami azért arra még bőven elég, hogy ebből a cégéből is kivegyen Mészáros 5 milliárd forintos osztalékot. 

Az R-Kord megtorpanó növekedését bőven kárpótolja a közpénzeken szintén vasútépítési munkákat végző V-Híd Kft., ami - ahogy megírtuk - 

két év alatt bámulatos, 2421 százalékos árbevétel növekedést produkált. 

Ez a cég is már a 48 milliárdos árbevétel/év polcon van. Ebből kiszuszakoltak tavaly 5,3 milliárd forint tiszta nyerséget. Annyira jól ment a V-Hídnak, hogy 5,8 milliárdos kölcsönt adott a tulajdonos Mészáros Lőrincnek és nejének, ezen felül Mészáros és felesége 7 milliárdos osztalékot is kivett ebből a cégből is. 

Vagyis három cégből összesen 17 milliárdos osztalékot vett ki Mészáros. Ez még nem a teljes összeg, az majd akkor lesz összerakható, ha kijön a felcsúti gazdasági szakember valamennyi cégének a mérlege.

Az, hogy ilyen jól megy Mészáros cégeinek, remek hír az Orbán-családnak is. A Direkt 36 cikkéből derült ki pár érdekesség:

Például egy budapesti csatornázási munkához a Mészáros és Mészáros Kft. kizárólag a Dolomit Kft.-től rendelt aknaelemeket és murvát. Egy másik Mészáros-cég, az R-Kord részvételével zajló hatalmas dél-balatoni vasútfelújításon pedig alvállalkozóként vett részt a Nehéz Kő Kft., az Orbán család szállítmányozással foglalkozó cége.

AZ R-Kord részvételével zajló hatalmas dél-balatoni vasútfelújításon alvállalkozóként vett részt a Nehéz Kő Kft., az Orbán család szállítmányozással foglalkozó cége. A miniszterelnök apjának a cégei is megjelentették a mérlegüket, amiből az derült ki, hogy Orbán Győző májusban 1,35 milliárdos osztalékot vett ki a vastagon nyereséges cégeiből. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.