Távozik az olasz kormányból a Liga egyik tagja, miután sikkasztásért elítélték

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Távozik az olasz kormányból az infrastruktúráért és közlekedésért felelős miniszterhelyettes, Edoardo Rixi, miután három és fél év börtönre ítélték sikkasztás miatt.

A szélsőjobboldali Liga politikusa a bíróság ítélete szerint közpénzből vásárolt magának többek között osztrigát, csokoládét, virágokat és vidámparki belépőket még 2010 és 2012 között, amikor Liguria regionális kormányában dolgozott. 

Salvini és Edoardo Rixi

Az elsőfokú ítélet három és fél évet szabott ki Rixire, aki fellebbez, és egyelőre nem kell börtönbe vonulnia. Ugyanakkor a kormányból távozik, a Politico cikke szerint azért is, mert büntetőügye újabb konfliktust jelentett a kormánykoalíció két pártja, a Liga és az Ötcsillag Mozgalom között. Rixi egy órával az elsőfokú ítélet kihirdetése után elmondta, hogy lemondását már benyújtotta Matteo Salvini belügyminiszternek. 

Salvini pedig azt mondta, csak azért fogadta el Rixi lemondását, hogy elkerüljék az őt, illetve kormányzati tevékenységét érintő támadásokat.

Mint a Politico megjegyzi, Rixi már a második olyan, a Ligából érkező kormánytisztviselő, akinek egy bírósági ügy miatt kell távoznia: a hónap elején ugyanebből a minisztériumból menesztette Armando Sirit korrupciós vádak miatt a miniszterelnök, Giuseppe Conte. Akkor az a menesztés Salvini akarata ellenére történt. 

Most Rixi lemondása egy megváltozott belpolitikai helyzetben következett be: az EP-választásokon a Liga már az első helyen végzett, míg az Ötcsillag csak harmadik lett. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.