Távozik az olasz kormányból a Liga egyik tagja, miután sikkasztásért elítélték

külföld
2019 május 31., 06:20
comments 77

Távozik az olasz kormányból az infrastruktúráért és közlekedésért felelős miniszterhelyettes, Edoardo Rixi, miután három és fél év börtönre ítélték sikkasztás miatt.

A szélsőjobboldali Liga politikusa a bíróság ítélete szerint közpénzből vásárolt magának többek között osztrigát, csokoládét, virágokat és vidámparki belépőket még 2010 és 2012 között, amikor Liguria regionális kormányában dolgozott. 

Salvini és Edoardo Rixi
photo_camera Salvini és Edoardo Rixi

Az elsőfokú ítélet három és fél évet szabott ki Rixire, aki fellebbez, és egyelőre nem kell börtönbe vonulnia. Ugyanakkor a kormányból távozik, a Politico cikke szerint azért is, mert büntetőügye újabb konfliktust jelentett a kormánykoalíció két pártja, a Liga és az Ötcsillag Mozgalom között. Rixi egy órával az elsőfokú ítélet kihirdetése után elmondta, hogy lemondását már benyújtotta Matteo Salvini belügyminiszternek. 

Salvini pedig azt mondta, csak azért fogadta el Rixi lemondását, hogy elkerüljék az őt, illetve kormányzati tevékenységét érintő támadásokat.

Mint a Politico megjegyzi, Rixi már a második olyan, a Ligából érkező kormánytisztviselő, akinek egy bírósági ügy miatt kell távoznia: a hónap elején ugyanebből a minisztériumból menesztette Armando Sirit korrupciós vádak miatt a miniszterelnök, Giuseppe Conte. Akkor az a menesztés Salvini akarata ellenére történt. 

Most Rixi lemondása egy megváltozott belpolitikai helyzetben következett be: az EP-választásokon a Liga már az első helyen végzett, míg az Ötcsillag csak harmadik lett. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.