Távozik az olasz kormányból a Liga egyik tagja, miután sikkasztásért elítélték

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Távozik az olasz kormányból az infrastruktúráért és közlekedésért felelős miniszterhelyettes, Edoardo Rixi, miután három és fél év börtönre ítélték sikkasztás miatt.

A szélsőjobboldali Liga politikusa a bíróság ítélete szerint közpénzből vásárolt magának többek között osztrigát, csokoládét, virágokat és vidámparki belépőket még 2010 és 2012 között, amikor Liguria regionális kormányában dolgozott. 

Salvini és Edoardo Rixi

Az elsőfokú ítélet három és fél évet szabott ki Rixire, aki fellebbez, és egyelőre nem kell börtönbe vonulnia. Ugyanakkor a kormányból távozik, a Politico cikke szerint azért is, mert büntetőügye újabb konfliktust jelentett a kormánykoalíció két pártja, a Liga és az Ötcsillag Mozgalom között. Rixi egy órával az elsőfokú ítélet kihirdetése után elmondta, hogy lemondását már benyújtotta Matteo Salvini belügyminiszternek. 

Salvini pedig azt mondta, csak azért fogadta el Rixi lemondását, hogy elkerüljék az őt, illetve kormányzati tevékenységét érintő támadásokat.

Mint a Politico megjegyzi, Rixi már a második olyan, a Ligából érkező kormánytisztviselő, akinek egy bírósági ügy miatt kell távoznia: a hónap elején ugyanebből a minisztériumból menesztette Armando Sirit korrupciós vádak miatt a miniszterelnök, Giuseppe Conte. Akkor az a menesztés Salvini akarata ellenére történt. 

Most Rixi lemondása egy megváltozott belpolitikai helyzetben következett be: az EP-választásokon a Liga már az első helyen végzett, míg az Ötcsillag csak harmadik lett. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.