79-en sérültek meg az orosz robbanószergyárban történt robbanásokban

Több nagy erejű robbanás történt szombaton egy trotilt gyártó üzemben az oroszországi Dzerzsinszk városában, az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a balesetben 79-en megsérültek és közülük 15-en szorultak kórházi kezelésre. Egyikük súlyos sérüléseket szenvedett.

A robbanáskor 38-an tartózkodtak a gyáregységben. Rajtuk kívül 41 helyi lakos kért orvosi segítséget.

A tárca korábban közölte, hogy senki sincs súlyos állapotban, könnyebb és közepesen súlyos sérüléseket szenvedtek a robbanás következtében szanaszét repülő szilánkok és törmelék miatt.

A Krisztall nevű, állami kézben lévő kutatóintézet üzemében három robbanás történt, és utána tűz ütött ki. A legfrissebb hírek szerint a gyáregység teljesen megsemmisült. Öt épület romba dőlt, és összességében mintegy 800 négyzetméteres területen keletkeztek súlyos vagy helyrehozhatatlan károk.

A városban és három környékbeli faluban rendkívüli helyzetet hirdettek. A helyi hatóságok hangosbemondóval tájékoztatják a lakosságot a történtekről és a teendőkről.

A helyi média legfrissebb híradásaiban azonban már az hangzott el, hogy tíz iskolába és óvodában, több lakóépületben, kulturális és sportlétesítményekben keletkeztek károk, mintegy 180 épület ablakai törtek ki három kilométeres körzetben.

Az orosz hírügynökségekben és a közösségi médiában több videofelvétel jelent meg a robbanásról, a drónokkal készült filmeken jól látszik az üzem felett gomolygó sűrű füst. A robbanások következményeinek felszámolásában mintegy 400 ember és ötven tűzoltóautó, illetve munkagép vesz részt. A Interfax hírügynökség értesülései szerint feltehetően a technológiai eljárás során elkövetett hibák okozhatták a detonációkat.

A Krisztall az ötvenes évek óta üzemel, és elsősorban robbanóanyagok és elegyek előállításával, illetve ipari felhasználásával foglalkozik. A trotil - más néven trinitrotoluol (TNT) - ipari és katonai célokra használt robbanóanyag.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint a Krisztall üzeme közölte, hogy alig egy napja, pénteken bocsátották el a vállalat igazgatóját az ipari biztonsági előírások megsértése miatt. Emellett őt tették felelőssé egy korábbi, áprilisban bekövetkezett robbanás miatt is, amelyben szintén megsemmisült egy téglaépület, de senkinek sem esett baja. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.