A májusi eső tönkretette a magyar epret :-(

gazdaság
2019 június 01., 06:37
comments 304

Oda a magyar eper :-( A rendkívül sok csapadék jelentős károkat tett a szabadföldi szamócatermésben, jelentette a FruitVeb, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, Apáti Ferenc.

Pedig jól indult az év, Apáti szerint a fagyok és az aszály idén nem okozott érdemi kárt a szamócaültetvényekben. De most az esőzések miatt a mintegy 400 hektáros szabadföldi terület 20-30 százaléka is kieshet. Ne gondoljanak hatalmas földekre, Apáti tájékoztatása szerint epret szabadföldön 400 hektáron termelnek az országban. Hogy legyen mihez viszonyítani: a Margitsziget kb száz hektárnyi terület.

Az országban megtermelt szamóca 90 százalékát belföldön fogyasztják el, 10 százalékot pedig az osztrák, a lengyel és a szlovák piac vesz fel. Ezzel szemben jelentős az ország importja, a magyar termés körülbelül felét teszi ki.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.