Soha ennyi nőt nem választottak EP-képviselővé

politika
2019 június 01., 13:01
comments 236

Soha ennyi nőt nem választottak EP-képviselővé, mint most - írja a Guardian egy nőjogokat támogató európai szervezet összesítésére hivatkozva. A jelenlegi adatok alapján az új Európai Parlament képviselőinek 39 százaléka lesz nő, 286 képviselő a 751-ből.

Öt évvel ezelőtt ez a szám még csak 36 százalék volt, 1979-ben pedig mindössze 15 százalék. Erről az EP korábban készített egy grafikát is:

photo_camera Forrás: Európai Parlament

Ezzel az új EP ráver a tagállamok nemzeti parlamentjeinek átlagos arányára, ami összesítve 30,2 százalék. Sőt, az angol és az amerikai képviselőházra is. Londonban a nők aránya 32 százalék, Washingtonban pedig mindössze 23,6 százalék.

Ha a májusi EP-választás eredményeit nézzük, a tagországok közül többen is kiegyensúlyozott arányban küldenek EP-képviselőket Brüsszelbe: Svédországban 55 százaléka, Finnországban 54 százaléka, Franciaországban 50 százaléka, Szlovéniában 50 százaléka a most delegált EP-képviselőknek nő. Ezzel szemben Ciprus egy női képviselőt sem küld, Szlovákiában 15 százalékos az arány, Írországban 27, Romániában 22.

photo_camera Fotó: CHAREL Franck / hemis.fr/hemis.fr

Magyarország ehhez képest közepesen teljesít a saját számításom szerint, a Fidesz 5, a Momentum 2, a DK 1 képviselőnőt delegál, így az arány 38 százalék (ami az 50 százaléktól azért elmarad). A magyar parlamentben viszont ennél sokkal rosszabb az arány, a Qubit tavalyi összesítése szerint a 199 magyar képviselőből mindössze 23 nő. Ezzel a nők aránya az országgyűlésben 11,6 százalékos.

A legnagyobb arányban a rwanda-ai parlamentben ülnek nők (61,3 százalék), majd Kuba jön (53,2 százalék), Bolívia (53,1 százalék), Mexikó (48,2 százalék) és Svédország (47,3 százalék).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.