Soha ennyi nőt nem választottak EP-képviselővé

Soha ennyi nőt nem választottak EP-képviselővé, mint most - írja a Guardian egy nőjogokat támogató európai szervezet összesítésére hivatkozva. A jelenlegi adatok alapján az új Európai Parlament képviselőinek 39 százaléka lesz nő, 286 képviselő a 751-ből.

Öt évvel ezelőtt ez a szám még csak 36 százalék volt, 1979-ben pedig mindössze 15 százalék. Erről az EP korábban készített egy grafikát is:

Forrás: Európai Parlament

Ezzel az új EP ráver a tagállamok nemzeti parlamentjeinek átlagos arányára, ami összesítve 30,2 százalék. Sőt, az angol és az amerikai képviselőházra is. Londonban a nők aránya 32 százalék, Washingtonban pedig mindössze 23,6 százalék.

Ha a májusi EP-választás eredményeit nézzük, a tagországok közül többen is kiegyensúlyozott arányban küldenek EP-képviselőket Brüsszelbe: Svédországban 55 százaléka, Finnországban 54 százaléka, Franciaországban 50 százaléka, Szlovéniában 50 százaléka a most delegált EP-képviselőknek nő. Ezzel szemben Ciprus egy női képviselőt sem küld, Szlovákiában 15 százalékos az arány, Írországban 27, Romániában 22.

Fotó: CHAREL Franck / hemis.fr/hemis.fr

Magyarország ehhez képest közepesen teljesít a saját számításom szerint, a Fidesz 5, a Momentum 2, a DK 1 képviselőnőt delegál, így az arány 38 százalék (ami az 50 százaléktól azért elmarad). A magyar parlamentben viszont ennél sokkal rosszabb az arány, a Qubit tavalyi összesítése szerint a 199 magyar képviselőből mindössze 23 nő. Ezzel a nők aránya az országgyűlésben 11,6 százalékos.

A legnagyobb arányban a rwanda-ai parlamentben ülnek nők (61,3 százalék), majd Kuba jön (53,2 százalék), Bolívia (53,1 százalék), Mexikó (48,2 százalék) és Svédország (47,3 százalék).

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.